Támad, az influenza csapjunk oda neki! A fokhagyma erre kitűnő csodaszer. Az egyik legősibb, szinte az egész világon elterjedt, fertőtlenítő hatású fűszer és gyógynövényünk. Szinte már közhely, hogy milyen sok féle betegség gyógyítására alkalmas. Köztük a felső légúti panaszokra is kitűnő. Persze sokak számára riasztónak hat az erős kénes illata. Ez tartotta vissza hajdanán az előkelő népeket fogyasztásától. Amikor viszont megfigyelték, hogy az egyszerű köznép sokkal egészségesebb, mint ők akkor kezdték el használni. Az erős szagát a petrezselyem, és a tej sikeresen tompítja, ezért a receptben mindkettőt megtaláljátok.
Ha kedved támad megfőzni lehetőleg magyar fokhagymát, vegyél hozzá a piacon. Ezt most nem csak a magyarságtudat mondatja velem, hanem a nálunk kaphatók döntő többsége Kínából, vagy Spanyolországból származik. Sajnos ezeknek kicsit eltér az íze a mienktől. Nem igazán értem, hogy mi okozza, hogy az egyik legfontosabb fűszernövényünkből importra szorulunk!? Tudjuk, hogy kicsit macerás termeli, de nekik nem?
Ráadásul családomban megfigyeltem, hogy a gyerekek is szívesen megeszik. Zsemlekockával, esetleg sajttal, vagy akár a készen kapható leves gyönggyel, köles golyóval, vagy más ropogós chipsszel, nálunk nagy kedvenc a mexikói kukoricás.
Hozzávalók 4 személyre
1-2 fej tisztított fokhagyma
1-2 fej fehér salátahagyma (szerintem ennek a fajtának édeskés íze kitűnően kiegészíti a markáns fokhagymáét)
2 db tisztított burgonya darabolva
2 dl tejszín (ez akár növényi tejszín is lehet)
1 evőkanál liszt, vagy étkezési keményítő (liszt érzékenyek elhagyhatják) pótlásként nekem a tápioka, vagy zabliszt vált be legjobban.
1,5 liter csontleves, szükség esetén leveskocka vagy leves por
1 TK só
Néhány szál petrezselyem zöld díszítésnek, vagy összevágva, meghintve.
Frissen reszelt, vagy késsel kapart szerecsendió
1 EK vaj, vagy étolaj
Elkészítés:
Az edényünkbe tegyük a zsiradékot és adjuk hozzá a fokhagyma gerezdeket, a hagymát és a burgonyát. Gyakran kevergetve pároljuk néhány percig, majd engedjük fel a csontlevessel vagy vízzel és a leves por, vagy leveskockánkkal, sózzuk, és lassan addig főzzük, míg meg nem puhul. Ekkor bot mixerrel vagy turmixszal pépesítjük. Tálaljuk.