Levesbáró

Fokhagymaleves

Fokhagymaleves

Nem csak a vámpírok ellen!

fokhagymakremleves.jpgTámad, az influenza csapjunk oda neki! A fokhagyma erre kitűnő csodaszer. Az egyik legősibb, szinte az egész világon elterjedt, fertőtlenítő hatású fűszer és gyógynövényünk. Szinte már közhely, hogy milyen sok féle betegség gyógyítására alkalmas. Köztük a felső légúti panaszokra is kitűnő. Persze sokak számára riasztónak hat az erős kénes illata. Ez tartotta vissza hajdanán az előkelő népeket fogyasztásától. Amikor viszont megfigyelték, hogy az egyszerű köznép sokkal egészségesebb, mint ők akkor kezdték el használni. Az erős szagát a petrezselyem, és a tej sikeresen tompítja, ezért a receptben mindkettőt megtaláljátok.

Ha kedved támad megfőzni lehetőleg magyar fokhagymát, vegyél hozzá a piacon. Ezt most nem csak a magyarságtudat mondatja velem, hanem a nálunk kaphatók döntő többsége Kínából, vagy Spanyolországból származik. Sajnos ezeknek kicsit eltér az íze a mienktől. Nem igazán értem, hogy mi okozza, hogy az egyik legfontosabb fűszernövényünkből importra szorulunk!? Tudjuk, hogy kicsit macerás termeli, de nekik nem?

Ráadásul családomban megfigyeltem, hogy a gyerekek is szívesen megeszik. Zsemlekockával, esetleg sajttal, vagy akár a készen kapható leves gyönggyel, köles golyóval, vagy más ropogós chipsszel, nálunk nagy kedvenc a mexikói kukoricás.

 

Hozzávalók 4 személyre

1-2 fej tisztított fokhagyma

1-2 fej fehér salátahagyma (szerintem ennek a fajtának édeskés íze kitűnően kiegészíti a markáns fokhagymáét)

2 db tisztított burgonya darabolva

2 dl tejszín (ez akár növényi tejszín is lehet)

1 evőkanál liszt, vagy étkezési keményítő (liszt érzékenyek elhagyhatják) pótlásként nekem a tápioka, vagy zabliszt vált be legjobban.

1,5 liter csontleves, szükség esetén leveskocka vagy leves por

1 TK só

Néhány szál petrezselyem zöld díszítésnek, vagy összevágva, meghintve.

Frissen reszelt, vagy késsel kapart szerecsendió

1 EK vaj, vagy étolaj

Elkészítés:

Az edényünkbe tegyük a zsiradékot és adjuk hozzá a fokhagyma gerezdeket, a hagymát és a burgonyát.  Gyakran kevergetve pároljuk néhány percig, majd engedjük fel a csontlevessel vagy vízzel és a leves por, vagy leveskockánkkal, sózzuk, és lassan addig főzzük, míg meg nem puhul. Ekkor bot mixerrel vagy turmixszal pépesítjük. Tálaljuk.

 

 

Szólj hozzá! hús nélküli levesek A világ legjobb levesei Tovább
Fokhagymaleves Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Falusi Mariann és Horgas Eszter Falusi Mariann és Horgas Eszter
  • Jókai bableves Jókai bableves
  • Ünnepi alkalmakra halászlé Ünnepi alkalmakra halászlé
  • A krumplileves legyen krumplileves A krumplileves legyen krumplileves
  • A legfinomabb belga reformleves mindenkinek A legfinomabb belga reformleves mindenkinek

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr312122693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

179. The Master’s Anthology - NAS hármasfogat a Glendronachtól 2024 végén érkezett a hír, hogy a highlandi Glendronach egy korjelölés nélküli háromtagú sorozattal jelentkezik, The Master’s Anthology néven. A három whisky a lepárló profilját (profiljait?), esszenciáját igyekszik megjeleníteni, három különböző formában (bár szerintem erre az alapsor is alkalmas,… drams.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard