Csillaghegyi szomszéd barátom Archimédesz mutatta meg először nekem ezt az ételt. Egy nagyon fagyos behavazott napon, több ouzo elfogyasztása után kezdtük el megfőzni ezt jellegzetes téli ebéd, vagy vacsorafogást a görög lencselevest. A hagyományaikban nagyon erősen beépült az együtt főzés, vagy különleges receptjeik vendégekkel való megosztása. Sokszor előfordul, hogy az étterem szakácsa beinvitál, hogy nézzed, meg hogyan készíti különleges fogásait.
De térjünk vissza a lencsére. Nagyon egészséges, nem csak az értékes étkezési rostok miatt, hanem gazdag növényi fehérje tartalma miatt is. A levesnek érdekessége a sűrítő anyaga, a sokak számára nem kívánatos liszt helyett a sült hagyma. Ráadásul ez a különleges levesbetét az étkezési élményét is fokozza.
Hozzávalók:
- 50 dkg lencse megmosva és lehetőleg legalább két órával előbb bő vízben beáztatva.
- 3 érett paradicsom feldarabolva
- 1 db színes paprika kockára vágva
- 3 közepes fej fehér hagyma kockára vágva és külön megpirítva.
- 3 gerezd fokhagyma szeletelve
- 1 EK vörösbor ecet
- 1 babérlevél
- 1 ágacska rozmaring
- 1-2 TK só
- néhány tekerés borsmalommal
- olíva olaj
- 1 dl tejföl, vagy görög joghurt, de a morzsolt fetasajt is kitűnő díszítésnek.
Elkészítés:
A lencsénket egy edényben kezdjük lassan főzni a fokhagymával a hagyma kisebb részével, a paprikával és a fűszerekkel és a sóval. Mikor megpuhult csak ekkor tegyük bele a paradicsomot és a maradék hagymát. Ha ropogósan szereted, akkor akár tálalásnál a tetejére is hintheted. Díszítsük a tejföllel, a joghurttal, vagy a fetasajttal. Ennél vigyázz az előzetes sózásnál, mert sóval van tartósítva! Ha pikánsan szereted vörösborecetet is tálalj mellé!