Levesbáró

Görög lencseleves

Görög lencseleves

Soupa Fakes

homemade_vegan_medeterrean_lentil_soup.jpg

Csillaghegyi szomszéd barátom Archimédesz mutatta meg először nekem ezt az ételt. Egy nagyon fagyos behavazott napon, több ouzo elfogyasztása után kezdtük el megfőzni ezt jellegzetes téli ebéd, vagy vacsorafogást a görög lencselevest. A hagyományaikban nagyon erősen beépült az együtt főzés, vagy különleges receptjeik vendégekkel való megosztása. Sokszor előfordul, hogy az étterem szakácsa beinvitál, hogy nézzed, meg hogyan készíti különleges fogásait.

De térjünk vissza a lencsére. Nagyon egészséges, nem csak az értékes étkezési rostok miatt, hanem gazdag növényi fehérje tartalma miatt is. A levesnek érdekessége a sűrítő anyaga, a sokak számára nem kívánatos liszt helyett a sült hagyma. Ráadásul ez a különleges levesbetét az étkezési élményét is fokozza.

 

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg lencse megmosva és lehetőleg legalább két órával előbb bő vízben beáztatva.  
  • 3 érett paradicsom feldarabolva
  • 1 db színes paprika kockára vágva
  • 3 közepes fej fehér hagyma kockára vágva és külön megpirítva.
  • 3 gerezd fokhagyma szeletelve
  • 1 EK vörösbor ecet
  • 1 babérlevél
  • 1 ágacska rozmaring
  • 1-2 TK só
  • néhány tekerés borsmalommal
  • olíva olaj
  • 1 dl tejföl, vagy görög joghurt, de a morzsolt fetasajt is kitűnő díszítésnek.

 

Elkészítés:

 

A lencsénket egy edényben kezdjük lassan főzni a fokhagymával a hagyma kisebb részével, a paprikával és a fűszerekkel és a sóval. Mikor megpuhult csak ekkor tegyük bele a paradicsomot és a maradék hagymát. Ha ropogósan szereted, akkor akár tálalásnál a tetejére is hintheted. Díszítsük a tejföllel, a joghurttal, vagy a fetasajttal. Ennél vigyázz az előzetes sózásnál, mert sóval van tartósítva! Ha pikánsan szereted vörösborecetet is tálalj mellé!

2 komment fogyókúrás Különleges leves nemzetközi levesek hús nélküli levesek Tovább
Görög lencseleves Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
2 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Falusi Mariann és Horgas Eszter Falusi Mariann és Horgas Eszter
  • Harira leves Harira leves
  • Ünnepi alkalmakra halászlé Ünnepi alkalmakra halászlé
  • Kulturált köcsögözés Kulturált köcsögözés
  • A krumplileves legyen krumplileves A krumplileves legyen krumplileves

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr1112103945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bekre_Pál 2017.01.08. 10:50:26

megkostoljuk.
Válasz erre 

Levesbáró 2017.01.10. 08:37:06

Jó étvágyat kívánok hozzá!
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

179. The Master’s Anthology - NAS hármasfogat a Glendronachtól 2024 végén érkezett a hír, hogy a highlandi Glendronach egy korjelölés nélküli háromtagú sorozattal jelentkezik, The Master’s Anthology néven. A három whisky a lepárló profilját (profiljait?), esszenciáját igyekszik megjeleníteni, három különböző formában (bár szerintem erre az alapsor is alkalmas,… drams.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard