Levesbáró

Ünnepi tyúkhúsleves

Ünnepi tyúkhúsleves

Ünnepekkor legyél mesterszakács!

unnepi_husleves.jpg

Sokszor találkozom olyan kéréssel, hogy áruljam el mi a különleges jó húsleves titka. Különösen, mert közelegnek az ünnepek. Van néhány általános szabály, amiket érdemes kipróbálni. Ha ezeket a tanácsokat betartjátok, ezen túl a családi ebédek garantáltan emlékezetesek maradnak.

Csak jó minőségű alapanyagból lehet finom ételt készíteni, ünnepi alkalmak előtt még fontosabb a megbízható helyekről való beszerzés. Ha újdonságot akarsz megpróbálni, akkor ezt ne ilyenkor, tedd meg!

Minél több porcogó, csont van a levesben annál több íz anyag, másrészt kollagén (enyvanyag) oldódik ki belőle. Ez milyen jót tesz ízületeinknek! Nem véletlen az osztrák legjobb húsleves marha oldalasból, dagadóból készül. Szárnyas húsoknál bőr, csontos húsok. De a mi orja,(egyben hagyott) karajcsont levesünk is kitűnő példa.

A fiatal sovány színhúsból nem lehet tartalmas levest főzni, nem véletlen, hogy a paraszti konyhában a tyúk, és kakas volt az ünnepi leves. Természetesen készülhet a karakteres ízű barnahúsú szárnyasok, fácán, gyöngytyúk, liba. A legalkalmasabbak. A csirke igazából sütni, vagy rántani való!

Alapszabály, hogy ha hideg vízben kezdjük főzni, akkor a leves, ha forrásban lévőben, akkor a húsunk lesz finomabb. Legyen időd a lassú forralásra számolj legalább 3-5 órát!

Csak lassan gyöngyözve főjön, mert ellenkező esetben zavaros tejszerű lesz. A forrás után a szürke habot érdemes szűrővel eltávolítani, mert ez is zavarossá fehérje pillésé teszi.

A túlzottan sok, vagy apróra vágott zöldséget teszünk, bele teljesen megváltoztatja, édesebbé teszi az ízét. Célszerű hogy a főzésnél egészbe tegyük bele, majd tálalásnál aprítsuk csak bele. Ezen a módon sokkal ízletesebb a leves, de a zöldség is.

A fűszereket egészben adjuk hozzá, mert ellenkező esetben leül az aljára feketés zaccként. A legjobb megoldás, hogy szűrő tojásba (a fotón is ennek látszik egy része, az IKEA-ban vettem annak idején), géz tasakba tesszük, és a végén egy mozdulattal el tudjuk távolítani.

Továbbra is tudnám sorolni a szempontokat, de biztos ti is kommentekben el akarjátok mondani a saját ötleteiteket.

De nézzük meg a bevásárló listát!

legalább 1 kg csontos leveshús

2-3 sárgarépa megtisztítva egészben

1-2 petrezselyem gyökér megtisztítva egészben

1 zellergumó megtisztítva egészben

1 db zöldpaprika

½ Karalábé megtisztítva egészben

¼ Kelkáposzta esetleg néhány szem kelbimbó, de ezt csak az utolsó ¼ órában tegyük hozzá

1-2 TK só

1 db megmosott egész vöröshagyma, én csak a bojtos gyökerét szoktam levágni, a legkülső leveleket szedem le.

2-3 gerezd fokhagyma

8-10 dkg levestészta csiga, finommetélt, stb. külön sós ételízesítős vízben kifőzve, lehűtve általában már jó minőségű házi 8 tojásos tésztákból lehet választani.

Fűszerek: ünnepi változata: hamarosan készen kapható!

Gyömbér, színes borskeverék (fekete, rózsa, zöld, szegfű) zsályalevél, szerecsendió virág, lestyán gyökér, vagy levél, sáfrány, sáfrányos szeklice, medvehagyma, egész kömény.

A megmosott húst hideg vízben tegyük fel főni, sózzuk, meg és lassan forraljuk fel. Ha feljövő habját teaszűrővel távolítsuk el. Ez után tegyük hozzá a fűszereket lehetőleg gézbe kötve, vagy fűszertojásban. Amikor félig megfőtt következnek a zöldségek és a hagymák. Amikor már csak KB fél óra van, hátra következhet a kelkáposzta, ellenkező esetben szétfő! Ha szárnyasokból készítjük, nagyban leegyszerűsíti a tálalást, hogy a végén leszűrjük a zöldségeket, és a levestésztát külön tálaljuk, a húsokat pedig a csontról lefejtjük. Persze van, aki például a nyakakat, lábakat, szárnyakat imádja leszopogatni, ez esetben hagyjuk meg nekik egészben.  


fuszerek.jpg

Szólj hozzá! Különleges leves Magyaros leves húsos leves A világ legjobb levesei Nagyi-Napi recept Tovább
Ünnepi tyúkhúsleves Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Bográcsgulyás a Gulyáskantinban Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • Ünnepi alkalmakra halászlé Ünnepi alkalmakra halászlé
  • Instagram fotó Instagram fotó
  • Cigány lecsó Cigány lecsó
  • Brüsszeli leves kvartett Brüsszeli leves kvartett

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr4911978980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

179. The Master’s Anthology - NAS hármasfogat a Glendronachtól 2024 végén érkezett a hír, hogy a highlandi Glendronach egy korjelölés nélküli háromtagú sorozattal jelentkezik, The Master’s Anthology néven. A három whisky a lepárló profilját (profiljait?), esszenciáját igyekszik megjeleníteni, három különböző formában (bár szerintem erre az alapsor is alkalmas,… drams.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard