Levesbáró

Marokkói csicseriborsó leves

Marokkói csicseriborsó leves

Moroccan spiced chickpea soup

csicseri_borsoleves.jpg

A hús nélküli táplálkozás egyik fontos fehérjeforrása, a csicseriborsó ezen kívül még nagyon változatosan is elkészíthető. Legismertebb ebből készült étel az arab Falafel. Persze én egy másik észak-afrikai, pontosabban marokkói receptet mutatok meg nektek a fűszeres csicseriborsó levest. Sajnos nálunk gyakran silány minőségű több órán keresztül sem megfövő borsóhoz jutunk, ezért feltétlenül áztassuk be egy éjszakára és enyhe sós vízben akár kukta edényben főzzük meg. Sajnos pontos főzési időpontot nem tudok megadni, mert szállítmányonként változó, hogy hány évig száradt egy raktárban. Ha elfogadod azt a kompromisszumot, hogy konzervet használsz, ekkor ezt a problémát kikerülheted.

Hozzávalók 4 személyre:

Csicseriborsó 20 dkg (konzervből kb. a duplája)

2-3 db sárgarépa hasáb, vagy kocka

1-2 db paradicsom kockára vágva

1-2 db petrezselyem gyökér zölddel együtt hasáb, vagy kockára vágva

1-2 fej vöröshagyma aprítva

2-3 gerezd fokhagyma zúzva, vagy aprítva

Diónyi méretű gyömbér reszelve, vagy aprítva

2 EK zsiradék kókuszolaj vagy olívaolaj

1-2 TK só

Fűszerek: római kömény, chili vagy cayenne bors, koriander por, fekete bors, curry por, csipet fahéj. Vagy Marokkói fűszerkeverék.

Csipet kapor, friss korianderlevél díszítésnek.

Elkészítés:

A hagymákat olajban megpirítjuk, és hozzáadjuk a zöldségeket, gyömbért, fűszerek felével meghintjük és kevergetve megpirítjuk. Hozzáadjuk az előzetesen megfőtt, vagy konzerv borsót. Levükből annyit öntök hozzá, hogy elegendő mennyiséget kapjunk.  Lassú fokozaton forraljuk. A legvégén kerül hozzá a paradicsom, a fűszerek maradéka, esetleg zöldségleves kocka. Azért szoktam kétszer fűszerezni, mert a főzés során változnak az fűszerek ízei, ezért frissítem fel még egyszer.

marokkoi_fuszerkeverek_1.jpg

Gyakran használok megbízható helyről fűszerkeverékeket. Ezek egyszerűbbé teszik életemet, nem kell egy csomó megbontott kis tasakkal, bajlódnom. A képen éppen egy ilyen van. Csak fűszert tartalmaz!  Nem szeretem a sóval, cukorral, ízfokozókkal, modifikált keményítőkkel, élesztő kivonatokkal dúsított keverékeket, mert gyakran megtréfálnak nem a kívánt ízt kapom. Ráadásul ár-érték arányban is becsapósak.

2 komment Tovább
Marokkói csicseriborsó leves Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
2 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Bográcsgulyás a Gulyáskantinban Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves
  • Bakonyi Pandúrleves Bakonyi Pandúrleves
  • Babgulyás, kihal mint az ősállatok? Babgulyás, kihal mint az ősállatok?
  • Gyöngytyúk leves, Guinea fowl soup Gyöngytyúk leves, Guinea fowl soup

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr9311965103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flafi12 2017.07.15. 13:32:06

Megtudhatom honnan szerzi be a fűszereket? Pl: marokkói fűszerkeverék,?
Köszönöm,üdvözlettel Hambalgo Marianne
Válasz erre 

Levesbáró 2017.07.17. 14:24:41

Igen a Fűszerparadicsom Kft. fűszereit használom, jobb kereskedőknél kaphatóak!
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

Well done rozé kacsamell Hát mit csináljak ... ilyenre kéri a feleségem. Talán az egyik legegyszerűbb hússütés, seperc megvan, csak könnyű elrontani, ha túlsütjük (szerintem). Akciósan pedig elég gazdaságos fehérje :) Feleségem hozott két dupla melles csomagot 50%-os kedvezménnyel. blogkocsma.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard