Amszterdamban járva, ha igazi holland ételt keresel, elég sokat gyalogolhatsz. Annak ellenére, hogy itt aztán szinte valamennyi nemzet nyitott már éttermet, a saját gasztronómia eltűnőben van. De én az a típus vagyok, aki nem adja fel egykönnyen. Így bukkantam rá erre a receptre. Egy kicsit a mi főzelékünk, és levesünk közé lehet sorolni, de egy szelet rusztikus kenyérrel vagy pirítóssal, akár fő ételnek is megteszi. Készíthetjük, kolbásszal, virslivel, húsos szalonnával, vagy füstölt hússal vagy füstölt csülökkel is. A képen lévő a legutóbbival készült. Én így készítem!
Hozzávalók 4 személyre
20-25 dkg Száraz borsó sárga, vagy zöld
1-2 sárgarépa
1-2 vöröshagyma esetleg egy póréhagyma.
1 petrezselyem gyökér zöldjével együtt
1 zeller szárával együtt, esetleg szárzeller
1-2 db vöröshagyma aprítva
2-3 gerezd fokhagyma zúzva
20-30 dkg burgonya tisztítva kockára vágva
1-2 babérlevél csipet, fekete bors és curry por (ezek nincsenek az eredeti receptben)
Elkészítés:
Az előző este gondosan megmosott borsót bő vízben a füstölt hússal együtt (erre akkor van szükség, ha hagyományosan elkészített termékről van szó!) Kb. 1 liternyi mennyiségre van szükség. Ha nem sikerült, és áztatás nélkül a borsónk akkor főzés közben gyakran kell, kevergetni mert leég! Ráadásul is főzési idő is meghosszabbodik! Az áztató levével együtt tegyük fel főni, mert a kioldódó tápanyagok benne maradnak. Adjuk hozzá a zöldségeket és a hagymákat. Fűszerezzük, a sózás a füstölt hús miatt a végső kóstoláskor legyen, mert bizonytalan, hogy mennyire sós! Mikor majdnem puha, ekkor következhet az összevágott burgonya, és főzzük készre. Az eredeti receptben drótszitán áttörik, vagy turmixolják. Szerintem a puhára főtt borsó nagy része szétfő e-miatt szükségtelen. Ha virslivel készítjük, akkor ez a végén kerüljön bele, hiszen ezt a gyártás során már megfőzték. A kolbászt egybe főzzük és tálaláskor karikázzuk fel. Így jobban megőrzi az ízét.