
Koreában az őszi hidegek alkalmával főzik ezt a levest. Úgy tartják, hogy sok vitamin van benne, és felfűti testünket. Idős ázsiai barátom Han. Sokszor ajánlotta, hogy kóstoljam meg ezt a levest. Mivel itthon lehetetlen beszerezni az iszaphalat melyből készül ezért valahogy mindig elmaradt. Az ő édesanyja a főtt halat lefejtette a szálkákról és a levesbe turmixszolta. Ez által kicsit hasonlít a mi passzírozott halászlénkre, az állaga. Itthon készülhetne csíkhalból, de az védett, ezért gondoltam, hogy a makréla, vagy afrikai harcsa is szóba jöhet ebben a receptben. Szerintem meg éri a faradságot próbáljátok ki! Néhány összetevőt nem írtam bele, mert nálunk még nem láttam szezám levelet, és koreai páfránylevelet sem. De bébi spenót levél is helyettesítheti!
Hozzávalók 4 személyre
1,5 kg hal pikkelyezve, kibelezve
15 dkg szójabab paszta. Koreában ez érlelt, fermentált. Ázsiai boltban hozzájuthatunk
1-2 EK vörös chili paszta
¼ kínai kel
1 csomag újhagyma
1 kisebb darab gyömbér
1-2 db zöldpaprika, bátrabbak a csípőset válasszák, hiszen ez fűti igazán a szervezetünket.
3-4 gerezd fokhagyma
1-2 TK paprika lehet chili is
Só, bors, szecsuani bors,
Elkészítés
A halakat a sóval, az újhagymák fehér részével, és a gyömbérrel, a paprikával főzzük meg. Majd vegyük ki és hagyjuk kihűlni. Majd a főt hús fejtsük le szálkákról, gerincről. Vagy az egészet a főző lébe tegyük vissza és turmixszoljuk le. Vagy csak egy részét és a húst darabokba hagyjuk, és ezt választottam. Ismét tegyük a tűzre és keverjük hozzá a szójapasztát, a chili pasztát, a kínai kel leveleket az összeszeletelt zöldpaprikát, és a maradék hagyma zöldjét. A paprikát, és ha szükséges még a fűszereket. Mit mondjak fázásról szó sem volt! A chili tényleg felhevít!