Jönnek a „nemszeretem” vacak idők, ilyenkor jó behúzódni egy kellemes, meleg, nyugodt helyre és lassan kanalazni a trópusi napsütésre emlékeztető levesünkből. Ha megfőzöd garantált lesz a siker! Kicsit édes, kicsit pikáns, kicsit fűszeres, de nagyon finom, és laktató!
Hozzávalók 4 személyre:
1 narancs a gondosan megmosott sárga héjából is egy kicsit lereszelünk, majd megtisztítjuk és a gerezdeket kockára vágjuk. Mindkettőt felhasználjuk.
1 cukkíni kockára vágva
1 kisebb póréhagyma karikára vágva
1 db kaliforniai, vagy kápia paprika kockára vágva
1 kemény paradicsom kockára vágva
2 EK mangó chutney
1 dl fehérbor
1 dl tej
2 dl tejszín
30 dkg sült csirkemell kocka
20 dkg megfőtt tészta csiga, nagykagyló, rövid cső, stb.
1-2 TK só
Néhány levél friss bazsalikom,
1-2 TK szárnyas fűszerkeverék
1-2 EK vaj, vagy olívaolaj
7-8 dl csirkeleves
Elkészítés vegyünk elő egy vastagabb serpenyőt, és egy leves főzésre alkalmas edényt. Osszuk szét a zsiradékunkat, és a serpenyőben az előzetesen kockára összevágott csirkemellünket miután sóztuk és fűszereztük gyakori kevergetés mellett pirítsuk meg! Ügyeljünk arra, hogy ha a közepe kifehéredett zárjuk le a hőforrást így néhány perc alatt elkészül, vaj puha és sokkal finomabb mintha bő folyadékban főznénk. a másik edénybe öntsük az összevágott póréhagymát, cukkínit, színes paprikát és gyakori kevergetés mellett a zsiradékon dinszteljük. Amikor roppanósan puha akkor adjuk hozzá a paradicsomot, a narancsot, és engedjük fel a csirkelevessel. Néhány perces forralás után következik a fehérbor, tejszín, és a mangó chutney a húst, valamint a megfőtt tésztát. Ha szükséges tejjel hígítjuk, és ha kell, után sózzuk. Legvégén az összeaprított bazsalikommal meghintjük.