A húslevesek nagyon rég óta a megfázottak, influenzásoknak kedvelt étele. A Népi gyógyászatban is óriási hagyománya van! Ha meg akarod lepni magad, vagy szeretteidet, amikor elesettnek érzitek magatokat, gyomrotok sincs rendben, étvágytalanok vagytok, vagy csak egyszerűen szeretitek, próbáljátok ki! Garantáltan működik a forró illatozó garantáltan mellékhatások nélküli csodaszer! Akkor még nem is beszéltem a zsálya gyógyhatásairól!
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg Csontos bőrös zsigereitől megfosztott tyúk (mert egy tyúk többször 4 személynek elegendő) megtisztítva, megmosva
1-2 baromfi belsőség máj lép, stb., ha nem egész tyúkból főzzük, akkor 1-2 szárnyas máj darálva, vagy összeaprítva.
2-3 sárgarépa megtisztítva egészben
2-3 petrezselyem gyökér zöldjével együtt megtisztítva egészben
1 db zeller megtisztítva egészben
1 karalábé megtisztítva egészben
2-3 db gomba megtisztítva egészben
1 fej vöröshagyma megtisztítva egészben
2-3 gerezd fokhagyma megtisztítva egészben
Esetleg néhány szem kelbimbó, esetleg egy kisebb cikk kelkáposzta félidőben hozzátéve
Néhány szem egész bors,
2-3 szegfűszeg és boróka bogyó
2-3 levél zsálya díszítésnek.
A májgaluska hozzávalói:
1 zsemle áztatva
1 tojás
Só, bors, majoránna, aprított zsálya
Elkészítés:
Az előkészített a tyúkot miután megsóztad és felforraltad, majd lehaboztad, fűszerezd meg add hozzá a zöldségeket, lassan sok órán keresztül gyöngyözve főzzed! Amikor elkészült drótszitán átszűrőd akkor aranyló tiszta húslevest kapsz. A főtt hús, ha lefejted a csontról, a főtt zöldséget összeaprítod, egy külön tálra teszed, az asztalra megkönnyíted a családnak az étkezést. Nekem a főtt hús elmaradhatatlan kelléke az ecetes torma!
A főzés közben bőven van időd a galuska elkészítésére. Áztatott zsemléhez hozzákeverjük az aprított májat, az egész tojást, sót, és a fűszereket. Majd jól összekeverjük, ha kicsit lágynak érezzük, kevés morzsát is keverhetünk hozzá. Forrásba lévő külön sós vízbe mártott evőkanállal, beleszaggatjuk, és addig lassan forraljuk, míg a galuskák fel nem jönnek a főző lé tetejére, azért érdemes külön főzni, mert a belefőtt galuskáktól gyakran zavaros lehet a kristálytiszta levesünk.