Hamarosan őszire fordul az idő milyen, jól esik ilyenkor egy igazi vitaminbomba zöldségleves! A jobb helyeken még minden hozzávaló megtalálható. Igazából mostanság lehet legjobb formájában találni ezeket a kerti finomságokat. Ilyenkor szabadföldön teremnek, és ezt az ízükön is észre lehet venni. Később, amikor megjelennek a sok száz, vagy ezer kilométerről ideszállított, sok esetben még talajt sem látott vízkultúrás hasonmások, akkor azt látjuk, hogy színük megegyezik, formájuk is hívogató, de tápértékük, ízűk is csak nyomokban hasonlít az eredetire. Most töltsük fel tápanyagraktárainkat, amíg lehet. Meglátjátok, amikor kanalazzátok, hogy milyen jó érzés járja át a testeteket, mert a szervezet visszajelzi, ha megkapja a hiányzó fontos összetevőket.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kisebb Padlizsán hasábra vágva én előtte meg sózom, és lecsorgatom, hogy a kesernyés erős levét. Tapasztalatom szerint az erdélyi padlizsánoknál nem szükséges!
1 nagyobb cukkíni hasábra vágva
1-2 Karalábé hasábra vágva
1 kisebb csomag zeller szár szeletelve
1 Póréhagyma szeletelve
1-2 gerezd fokhagyma aprítva
1 cs. petrezselyem zöld finomra vágva
1 liter zöldség alaplé
1-2 TK só
1-2 EK zsiradék: Étolaj, kacsazsír, vaj. Ki mit szeret!
1-2 TK zöldség fűszerkeverék, esetleg bátrabbak akár chilivel is erősíthetik. Hűvös estéken jól eshet, hogy felfűti szervezetünket, ráadásul ennek fogyasztó hatása is lehet!
1 csipet frissen őrölt feketebors.
Elkészítés:
A megmosott összeaprított zöldségeket a zsiradékon megpirítjuk, a zöldség alaplével felöntjük, sózzuk, fűszerezzük és alacsony fokozaton roppanós keménységre megfőzzük. A legvégén hintsük meg az apróra vágott petrezselyemmel, és a borssal, esetleg chilivel.