A fotót az Eszterházy Barokk Főzőfesztiválon készítettem, köszönet érte!
Nagy álmom, hogy Magyarországon ismét lehessen rákot halászni. Ifjú szakácsként barátaimmal még Zala megye patakjaiban, sikerült szép példányokat találni. Ez a sajnos csak ínyencség csak a kristálytiszta vizekben képes megélni. Milyen jó lenne, hogy valaki látna üzletet a tenyésztésében itthon is, és hasonló sikertörténet lenne, mint az afrikai harcsa tenyésztése.
Hozzávalók 4 személyre:
8-10 db élő rák
½ Kg Vegyes leveszöldségek
1 fej vöröshagyma finomra vágva
1-2 Tk só
1-2 Ek. vaj
1 Kk. Fűszerpaprika
1 kis köteg petrezselyem finomra vágva
1 csipet köménymag
2 Tojás sárgája
2 dl Főzőtejszín
1 l csontleves, vagy víz
1 Ek liszt, vagy étkezéséi keményítő
Elkészítés:
Az összevágott zöldségeket, és hagymát megdinszteljük a vajon, meghintjük, a lisztel, majd egy csipet pirospaprikával, és a köménymaggal. Felöntjük és felforraljuk. A gyökérkefével gondosan megtisztított rákok középső farok lapátját megcsavarva kihúzzuk a feketés belet, és azonnal a forrásba lévő levesbe rakjuk őket. Kb. 8 percig főzzük. Majd lezárjuk a tűzhelyünket. Meghintjük petrezselyem zölddel, és a tejszínnel kikevert tojássárgájával felöntjük. A képen a díszítés zöldségszalma, ha gondoljátok ezzel is lehet dekorálni.