Levesbáró

Gall kakas ékessége hagymás pirítóssal

Gall kakas ékessége hagymás pirítóssal

Gallic rooster ornament of onion on toast

kakasleves.jpgA képet a Fertődi Barokk Főzőfesztiválon készítettem, köszönet érte!)

A húslevesek szinte az egész világon elterjedtek. A francia konyha különleges felfogásban készíti ezeket a méltán népszerű fontos étkünket. Ebben a levesben a hagymaleves elemei is bekerültek az, mégpedig a betét formájában. A leves zsiradékában megpirított hagyma sajttal összefogatva méltó talpazatot ad a kakas fő ékességének a puhára főtt taréjnak. Azért is külön említem a puhaságot, mert ellenkező esetben feltaláltuk a kakas ízű rágógumit, ami már egy másik történet.

Hozzávalók: Szándékosan nem írom, hogy 4 személyre, mert egy kakasból készült húsleves mennyisége több napra elég egy családnak.

1 db kakas megtisztítva és akkora darabba vágva, hogy a fazekunkba beférjen

2-3 sárgarépa

2 szál petrezselyem gyökér zöldjével együtt

1 nagyobb fej vöröshagyma a levesbe

1 kisebb fej fokhagyma

Néhány gombafej

Só 1-2 Ek.

1 db Zeller

Fűszerek.

Kisebb gyömbér

1 Kk egész bors

1-2 levél zsálya

Levesbetét:

2-3 felszeletelt vöröshagyma a betétbe

Fejenként 2-3 dkg reszelt zsíros sajt

Fejenként 2 szelet bagett, vagy 1 szelet toast kenyér megpirítva

Elkészítés

A kakast annyi hideg vízben tegyük fel főni, ami ellepi. Lassan forraljuk fel, amikor a szürke habja a felszínre jön finom szűrővel távolítsuk el róla. Most már hozzáadhatjuk a megmosott hagymát, keresztben félbevágott fokhagymát, és az egészben hagyott zöldségeket. Ellenkező esetben elnyomják a húsunk ízét. beleszórjuk a fűszereket, és lassan gyöngyözve főzzük megpuhulásig. Ez több órába is beletelik, de közben erre nincs gondunk. Bőségesen marad időnk egyéb másra is. De ne feledkezzünk meg a betétről sem! Tisztítsuk meg a hagymáinkat, és 2-3 mm. Vastagságura szeleteljük fel. A leves tetejére időközben feljövő zsiradékban egy külön serpenyőben puhára lassan pároljuk meg, szintén lassan, mert franciák úgy tarják, hogy ez által édeskésebb lesz. Pirítsuk meg a kenyereket és reszeljük meg a sajtot. Tálalásnál a toastokra osszuk el a hagymát, a sajtot, bátrabbaknak az asztalra. kakastaréjt és a leszűrt forró levest kanalazzuk rá. A forró főtt húsokat egy külön tálban tegyük fel az!

depositphotos_12630331-3d-businessman-showing-thumb-up.jpgRégi mesterem szavait idézve a jó ízű levet akarsz akkor hideg vízben, ha pedig finom húst akarsz akkor pedig forróban kezd meg a főzést! Persze ennek megvan az oka. Az ízadók jó része vízbe oldódik, a forró közegben egy kérget hozunk létre a hús körül a megalvadt fehérjékből, ezek megakadályozzák kioldódásukat.

 

Szólj hozzá! Tovább
Gall kakas ékessége hagymás pirítóssal Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Jókai bableves Jókai bableves
  • Forró fehérboros gyömbéres almaleves Forró fehérboros gyömbéres almaleves
  • Horvát bableves Horvát bableves
  • Kulturált köcsögözés Kulturált köcsögözés
  • Cigány lecsó Cigány lecsó

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr7410411316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

Well done rozé kacsamell Hát mit csináljak ... ilyenre kéri a feleségem. Talán az egyik legegyszerűbb hússütés, seperc megvan, csak könnyű elrontani, ha túlsütjük (szerintem). Akciósan pedig elég gazdaságos fehérje :) Feleségem hozott két dupla melles csomagot 50%-os kedvezménnyel. blogkocsma.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard