Levesbáró

Gombaleves

Gombaleves

Mushroom soup

gombaleves.jpgNagyszüleink ezt a receptet  úgy kezdték, hogy eső után menj ki az erdőbe és szedjél gombát, majd a konyhakert következett és húzogasd ki a földből a hozzávalókat. Ma már egy kicsit másképp van. De jobb is, mert hozzáértés nélkül nagyon veszélyes volna saját magunk által összegyűjtött gombákból ételt készíteni. Manapság vagy a termesztett, vagy a hivatásos gyűjtők által összeszedet alapanyagokból készíthetjük kedvenceinket. Sajnos ezért nagyon beszűkült a választék döntően csiperkét, laskát, ünnepi alkalmakkor vargányát, vagy erdei keveréket vásárolhatunk. A legnemesebb szarvasgomba pedig ritka csemegének számít.Pedig a természetben rendkívül sok fajta terem.

Hozzávalók 4 személyre:

1/2 kg gomba

1-2 sárgarépa

1-2 szál petrezselyem zöldjével együtt

1 gumó zeller

1 fej vöröshagyma

1-2 gerezd fokhagyma

1 Ek zsiradék, vaj, zsír, olaj

1 Tk só

1 csipet fűszerpaprika

2 Ek hajdina

zöld fűszerek: kakukkfű, bazsalikom, zeller zöld, fekete bors. 

Levesbetétnek kitűnően illik hozzá a belefőzött hajdina. 

Elkészítés: A zöldségeket hagymákat  tisztítsuk meg, megmossuk, és gombák esetleges földes tönkjét vagdossuk le, majd folyó vízben gondosan mossuk meg. Ne áztassuk, mert mint a szivacs magába szívja a vizet és ne hámozzuk meg, mert teljesen felesleges! A nagyobb darabokat kockázzuk össze. A zsiradékon dinszteljük meg a hozzávalókat, sózzuk fűszerezzük engedjük fel kb 1 liter vízzel és az előzetesen megmosott beáztatott hajdinával főzzük készre. A zöld fűszerekkel a hintsük meg. 

 

Szólj hozzá! Magyaros leves hús nélküli levesek liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek Nagyi-Napi recept Tovább
Gombaleves Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Jókai bableves Jókai bableves
  • Babgulyás, kihal mint az ősállatok? Babgulyás, kihal mint az ősállatok?
  • Kulturált köcsögözés Kulturált köcsögözés
  • Instagram fotó Instagram fotó
  • A legfinomabb belga reformleves mindenkinek A legfinomabb belga reformleves mindenkinek

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr88861422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

Well done rozé kacsamell Hát mit csináljak ... ilyenre kéri a feleségem. Talán az egyik legegyszerűbb hússütés, seperc megvan, csak könnyű elrontani, ha túlsütjük (szerintem). Akciósan pedig elég gazdaságos fehérje :) Feleségem hozott két dupla melles csomagot 50%-os kedvezménnyel. blogkocsma.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard