Levesbáró

Tarhonyaleves

Tarhonyaleves

Egg barley soup



tarhonyaleves_szarvas.jpg

Tegnap vendég szakértő voltam a Szarvasi Mocca Delicates Bistro-ban. Megkínáltak többek között tarhonya levessel, ami egyébként finom volt. Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy milyen régen ettem ezt. Pedig ifjú korom kedvenc levese volt ez. A szocialista menzák elmaradhatatlan ételét a paraszti kultúrából örökölték meg. Régen liszt minden udvarban volt, hiszen aratás után a malomban őröltek a molnárok, tojást tojtak a tyúkok. Hagyma, krumpli mindig termett a konyhakertben, füstölt szalonna is akadt a kamrában a téli disznóvágás legtovább tárolható ízesítő hústermékeként, zsiradékjaként. A tészta amúgy is a heti étrendben nagyon gyakran megjelent. Hol finommetéltre vágva a vasárnapi húslevesben, hol  pénteken a bab vagy lencseleves kisérőjeként, mákkal, dióval  édesen. Hol pedig kinyújtva napon abroszon  megszárítva összetördelve lebbencsként. De lereszelve majd megrostálva lisztezett textilen kiszárítva tarhonya formájában. Amelyet ez után vászon zsákban a kamrában tároltak felhasználásig.  Paprika is alapfűszerként szinte mindenütt ott volt. Persze a szocialista dolgozó háziasszony már boltban vette a tésztát, amit persze rosszalóan néztek az idősek. Az Élelmiszer  ipar nem reszelgette a tésztát, megalkották  a sörétszerű tarhonyát készítő nyomófejeket, és ezzel készítették az  "Úttörő gombócnak" csúfolt fontos tésztafélénket. Ettük is tarhonyás húsnak, pásztortarhonyának, na és persze levesnek. Legalább kéthetente. Érdekes lenne bekukucskálni a mai éttermek mindegyikébe, hogy manapság hány helyen van étlapon!

Szólj hozzá! Időutazás Világjáró Nagyi-Napi recept Tovább
Tarhonyaleves Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Falusi Mariann és Horgas Eszter Falusi Mariann és Horgas Eszter
  • Forró fehérboros gyömbéres almaleves Forró fehérboros gyömbéres almaleves
  • A legfinomabb alvó levesünk, a kocsonya A legfinomabb alvó levesünk, a kocsonya
  • Ünnepi alkalmakra halászlé Ünnepi alkalmakra halászlé
  • Bolgár sajtos tojásos lecsó Bolgár sajtos tojásos lecsó

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr788874902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

Well done rozé kacsamell Hát mit csináljak ... ilyenre kéri a feleségem. Talán az egyik legegyszerűbb hússütés, seperc megvan, csak könnyű elrontani, ha túlsütjük (szerintem). Akciósan pedig elég gazdaságos fehérje :) Feleségem hozott két dupla melles csomagot 50%-os kedvezménnyel. blogkocsma.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard