Mindig is nagyon rangos étel volt az étkezési spárga. Ezért ha tehetjük érdemes a család étlapjáraNagyon érdekes, megfigyelni, ahogy haladunk észak felé jól látható, hogyan jelennek meg egyre később a zöldségek gyümölcsök. Stockholmban éppen most van a spárga fő szezonja. Mennyire jól érezheti magát, ezt a gigantikus mérete jelzi. Annak idején a spárgakrémleves mint egy melléktermék volt, amikor a fejeket levágtuk és előételnek, vagy köretnek kínáltuk, akkor fás szárat megtisztítottuk és ebből főtt állapotban drótszitán átpaszírozva készült a krémleves. Ma már ezt sokkal egyszerűbb a dolgunk. A turmix és botmixer megbirkózik a a rostos szárral is.
Hozzávalók 4 személyre
50 dkg friss spárga vagy fagyasztott
1 fej vöröshagyma vagy 1 csokor újhagyma
2 gerezd fokhagyma
7 dl víz vagy zöldségleves esetleg leveskocka
1 db burgonya esetleg édesburgonya a keményítőtartalma kitűnő alapízt kölcsönöz
1 dl zsíros tejszín
1 evőkanál vaj, vagy 1 evőkanál olívaolaj
só, bors,kívánság szerint zöld fűszerek (bazsalikom, snidling, petrezselyem)
Elkészítés
A megmosott összeaprított spárgát a hagymákkal, az apróra vágott burgonyával együtt sózva fűszerezve puhára főzzük, hozzáadjuk a vajat, vagy olajat, a tejszínt és turmixoljuk. Ha főétkezésnek szánjuk sajtos pirítóst, fokhagymás bagettet stb. adhatunk mellé. A gyerekek nagyon szeretik a készen is kapható levesgolyót, esetleg tortilla chipset is.
Ha nagyon ki akarsz tenni magadért, akkor a zsenge spárgafejeket levághatod, egy nagyobb szűrőben a levesbe mártva megfőzheted, és ezzel is tálalhatod! Egyenként nagyon macerás kiválogatni!