Levesbáró

Borscs leves

Borscs leves

Borsch soup

borscs.jpg
A kép forrása (internet)

A pikáns Borscs levest gyakran orosz eredetűnek tartjuk, valószínű ez még a nagy birodalomra utal vissza. Igazi eredete inkább Ukrajna és Lengyelország területe. A legfinomabbat a Dnyeperen egy étterem hajón ettem. Ennek rekonstruálom a receptjét. Érdekes annak ellenére, hogy nálunk sokan szeretik a céklát, leves formájában még sem lett nagyon divatos. Pedig nagyon értékes beltartalma miatt kívánatos volna. Kedvcsinálónak! Kitűnő téli, nyári étel! Kijevben kis tálkán fokhagymás fánkot, pogácsát esznek hozzá a neve ismerősen csenghet: Pampuska! 

Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg sertés csontos hús oldalas, dagadó, karajcsont,

2-3 gumó cékla (esetleg ha nem kapható konzerv cékla)

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1-2 szál sárgarépa

1 szál paszternák

1 kisebb zeller gumó

2-3 burgonya

20 dkg savanyú káposzta

2-3 babérlevél

3-4 szem boróka bogyó

egy csipet köménymag

1-2 Tk só

1 Ek vaj

2 Ek ecet

ha szereted? kis csokor friss kapor ez a több köménnyel együtt inkább már a lengyeles ízvilág

 Elkészítés :

Kicsit macerás, de megéri!

A húst sós vízben feltesszük miután felforrt leszedjük a szürke habját. Ez után rakjuk bele a a megmosott zöldségeket, és a hagymákat. A káposztát (ha nagyon savanyú át kell mosni!) ha roppanósan szereted az kb. félidőben tedd hozzá. A céklát héjában egészben érdemes főzni, mert így tarja meg gyönyörű piros színét. Amikor megfőtt megtisztítod akkor tálalás előtt tedd bele. Van aki fűzés után vajon enyhén megdinszteli, ecettel meglocsolja, hogy pikáns élénk színe legyen. legvégül a burgonya kerül bele amellyel már készre főzzük. A tálalásnál tedd csak rá a sűrű zsíros tejfölt, ellenkező esetben monchhichi rózsaszín lesz!

 

Szólj hozzá! Világjáró Különleges leves nemzetközi levesek húsos leves Tovább
Borscs leves Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves
  • Forró fehérboros gyömbéres almaleves Forró fehérboros gyömbéres almaleves
  • Bakonyi Pandúrleves Bakonyi Pandúrleves
  • Ünnepi alkalmakra halászlé Ünnepi alkalmakra halászlé
  • Bográcsgulyás Bográcsgulyás

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/8785674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal

Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

Utazómalac Belgrádban – Hol eszik a helyi? Ha Belgrádra gondolsz, elsőre talán nem a gasztronómiai kalandok jutnak eszedbe, hanem a rakija és a balkáni hangulat. Pedig ez a város egy igazi aranybánya annak, aki nem Michelin-csillagos, hanem szívből főzött kajára vágyik. Én, az Utazómalac és hű társam Maci, természetesen ott ettünk, ahol a… vilagjarocucu.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Ajánló