Amikor a paprikás csirke és a húsleves egymásba szerelmesednek, és összeborultak szép gyerekük lett! Nem tudom, hogy a Móri Svábok ünnepi levesét annak idején ki alkotta meg. De ez az étel Couvée nagy ott van a toppon! Egyébként bográcsban is többször készítettem, nagyon finom volt.
Hozzávalók 4 személyre:
1 egész csirke
2 szál sárgarépa
1-2 szál petrezselyem gyökér, zölddel együtt.
1 zeller gumó zölddel együtt.
1 fej vöröshagyma
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1-2 gerezd fokhagyma
1 Ek liba, vagy kacsazsír
1 dl tejföl
1 dl főzőtejszín
2 Ek ételízesítő
1 Tk fűszerpaprika
1-2 Tk só
1 Ek liszt
2 Ek reszelt tarhonya, vagy házi csipetke.
Az egész csirke (lehetőleg kapirgálós fajta!) Megmossuk pihéket és az esetleges tokokat kiszedjük, esetleg nyílt lángon leperzseljük és feldaraboljuk. A zöldségeket és hagymákat, paprikát megtisztítjuk megmossuk és felaprítjuk. A zsírban a megsózott csirkét elősütjük, hozzáadjuk a zöldségeket, paprikát, hagymát, paradicsomot és rövid lében pároljuk, amikor már majdnem megpuhult megszórjuk a fűszerpaprikával kb. 1 l. vízzel felengedjük, miután felforrt hozzáadjuk a csipetkét, és lassan forraljuk, míg készre fő. Ekkor a lisztből, tejfölből tejszínből készült habarással besűrítjük és kiforraljuk. Az összevágott zöldekkel meghintjük.
A tejfölös paprikás ételeket tejszínnel is dúsítod akkor igazán selymes állagot, és ízt kapsz
Ma már nagyon kevés személy áll neki csipetkét készíteni, ezért használok házi reszelt tarhonyát, mert talán ez hasonlít legjobban hozzá. Persze ha jeles alkalmakra el akarod készíteni, akkor 1 tojást dolgozd össze liszttel lapítsd ki és a körmöddel egy kicsit félholdszerű darabkákra szaggasd és hintsd meg liszttel. Amikor mindegyik elkészült főzd bele a levesbe.