Hozzávalók 4 személyre
1/2 kg aszalt gyümölcs alma, sárgabarack, szilva, mazsola,
3 evőkanál cukor, vagy édesítő
2 dl tejföl
2 dl főzőtejszín
1 csipet só
1 evőkanál liszt vagy keményítő
4-5 szegfűszeg
néhány egész fahéj
1 kisebb darab vanília rúd
1 dl vörösbor, vagy illatos fehérbor gyümölcstől függően
Elkészítés:
Ha nagyon száraz a gyümölcs érdemes hideg vízben előzetesen beáztatni. Majd egy fazékba tedd fel főni. Hozzáadjuk az édesítőt sót és fűszereket. Ha nem szereti a család a levesükben a egészben fűszereket, főzd külön, és levét öntsd hozzá. Ekkor öntsd hozzá a bort, a kikevert tejfölös, tejszínes habarással forrald ki.
A fűszerek hozzáadásának egyik zseniális módja a fűszerzacskó, beleszórjuk a hozzávalókat, és egyetlen mozdulattal kiemeljük a főzőléből. ez már nálunk is kapható:Persze lehet ezt hagyományosan elkészíteni, de ez esetben gondolj arra, hogy csak természetes ritka szövésű textilt használj, és len vagy kenderkötelet. Mert esetleg úgy járhatsz mint Bridget Jones zellerkékkrémlevese!