Gyümölcsleveseinkre általában borzongással néznek a nagyvilágban. Igazából nem tudom, hogy miért lett nálunk sokkal népszerűbb, mint máshol. Talán mi jobban szeretjük az édességeket. Persze készülhet friss, vagy fagyasztott gyümölcsből is. De az aszalványok íze utolérhetetlen, mert amikor a kiszárad a cukor, és ízanyagai feldúsulnak. Meleg napokon jéghidegen akár csemege, akár nassolás, de még ételnek is utolérhetetlen. Ideális vendégváród is lehet mert ez előtte megfőzheted a mosogatómedencében hideg vízben hamar kihűl. A vendégek érkeztéig hűtőben tárolhatod.
Hozzávalók 4 személyre
1/2 kg aszalt gyümölcs alma, sárgabarack, szilva, mazsola,
3 evőkanál cukor, vagy édesítő
2 dl tejföl
2 dl főzőtejszín
1 csipet só
1 evőkanál liszt vagy keményítő
4-5 szegfűszeg
néhány egész fahéj
1 kisebb darab vanília rúd
1 dl vörösbor, vagy illatos fehérbor gyümölcstől függően
Elkészítés:
Ha nagyon száraz a gyümölcs érdemes hideg vízben előzetesen beáztatni. Majd egy fazékba tedd fel főni. Hozzáadjuk az édesítőt sót és fűszereket. Ha nem szereti a család a levesükben a egészben fűszereket, főzd külön, és levét öntsd hozzá. Ekkor öntsd hozzá a bort, a kikevert tejfölös, tejszínes habarással forrald ki.
A fűszerek hozzáadásának egyik zseniális módja a fűszerzacskó, beleszórjuk a hozzávalókat, és egyetlen mozdulattal kiemeljük a főzőléből. ez már nálunk is kapható:Persze lehet ezt hagyományosan elkészíteni, de ez esetben gondolj arra, hogy csak természetes ritka szövésű textilt használj, és len vagy kenderkötelet. Mert esetleg úgy járhatsz mint Bridget Jones zellerkékkrémlevese!