ZELLERKRÉMLEVES SZARVASGOMBÁVAL
HOZZÁVALÓK NÉGY SZEMÉLYRE:
fél kg zeller
1 csomag angol zeller
1 szár újhagyma
2 db vöröshagyma
1 dl olíva- vagy étolaj és 1 evőkanál vaj
1 gerezd fokhagyma
1 kiskanál só
1 zöldségleves kocka
1 csipet szerecsendió
2 dl tej
2 dl tejszín
kevés fehérbor
1 tk. szarvasgombavaj
egy kisebb darab szarvasgomba
ELKÉSZÍTÉS:
A finomra vágott hagymákat olaj-vaj keverékén üvegesre pirítjuk. A zellert és az angol zellert feldaraboljuk, a hagymán kissé megpirítjuk (dinszteljük). Beleaprítjuk a fokhagymát,majd vízzel és fehérborral felengedjük, hozzádobunk egy zöldségleves kockát. Ha már puhára főtt tejjel, tejszínnel engedjük fel, s botmixerrel áttörjük. Ízlés szerint sózzuk, ha szükséges.végén egy teáskanál szarvasgombavajat adunk hozzá, s ha van, kisebb darab szarvasgombát is. Amelyet hajszál vékonyra vágjuk. Erre találta ki az olasz a mandolin nevű szeletelő készséget.
Tudjátok, hogy legtovább rizs közé ágyazva lehet tárolni a szarvasgombát, ráadásul a rizs is átveszi az isteni szarvasgomba illatot, és ez által az is jobb lesz!