Mexikóból hazatérő cimborám áradozott erről a levesről, addig nyaggatott, míg össze nem állítottam a receptet. Gondolom, titeket is érdekelhet, ezért osztom meg veletek is. Nagyon hamar megfő érdemes kipróbálni.
Hozzávalók 4 személyre:
½ Kg az évszakra való tekintettel gyorsfagyasztott zsenge morzsolt, de szezonban feltétlenül próbáld ki friss tejes kukoricából is.
10 dkg Kesudió egészben szárazon megpirítva, hogy amikor esszük a kukorica lágy roppanásával ellentétben találkozzunk egy ropogós maggal is. Vagy megőrölve lisztnek hozzákeverve titkos ízfokozónak, sűrítőnek.
2 dl tejszín
1 EK cukor, vagy ennek megfelelő édesítő
1 EK étkezési keményítő, vagy liszt
4 dl víz, vagy zöldség alaplé, esetleg jó minőségű zöldségleves por, vagy kocka.
2 EK Olívaolaj, vagy vaj, szerintem az eredeti recepttel szemben ez jobban harmonizál a zsenge kukoricával.
1 kis gerezd zúzott fokhagyma
Fűszerezés: egyben díszítés néhány tekerés a feketebors vagy színes grillbors malommal, frissen reszelt szerecsendió, egy csipet őrölt koriander, és római kömény a tetejére hintve. Valamint a friss korianderlevél.
Elkészítés:
A kukoricát a zsiradékon megsózva, cukrozva, fokhagymázva fedő alatt inkább gőzölve pároljuk, majd liszttel, a kesudió porral vagy keményítővel meghintjük, elkeverjük és felöntjük a zöldség erőlevessel, vagy a vízzel és zöldség kivonatokkal. Hozzáadjuk a tejszínt, kiforraljuk. Tálaláskor a friss fűszerekkel meghintjük. Ha úgy döntünk, hogy egészben rakjuk hozzá a pirított kesudiót akkor ezt is közvetlenül az étkezés előtt tegyük bele!