Ritkán szoktunk zöldbabból krémlevest készíteni, pedig ha egyszer kipróbálod, biztosan megszereted. A turmix gépek, és a bot mixerek elterjedésével gyerekjáték lett e pépesítés. Gyermekeink is sokkal szívesebben eszik meg a számukra is igen fontos zöldségféléket. A zöldbabok sárga és zöld színben kaphatók, én általában a zöld színűt vásárolom, mert általában zsengébbek, nem hajlamosak a szálkásódásra.
Hozzávalók 4 személyre:
½ Kg zöldbab
1 szál petrezselyem gyökér zöldjével együtt
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1-2 EK liszt ha glutén érzékeny vagy akkor lehet rizsliszt, vagy hajdina liszt.
2 dl tejszín, vagy laktóz, és tejfehérjére érzékenyeknek növényi tej akár zab, rizs, vagy kókusz is.
1-2 TK só
1 EK vaj, vagy olaj
1 liter zöldség alaplé
Ízlés szerint frissen őrölt fekete bors, babérlevél, köménymag, grill fűszerkeverék.
Elkészítés:
A zöldbabot és a zöldségeket a zsiradékban megpirítjuk, majd zöldség alaplében feltesszük főni, sózzuk, fűszerezzük, mikor megfőtt kevés hideg vízben elkeverjük a lisztet, és hozzákeverjük. Hozzáöntjük a tejszínt és turmixszoljuk.