A Jókai bableves kiváló regényírónk nevét őrzi. Egyes források szerint sertés körömmel főtt, mások szerint viszont füstölt csülökkel vegyes zöldségekkel, csipetkével és tejföllel az igazi. Olyan feljegyzések is fennmaradtak, hogy az író híres színésznő létére kitűnően főző felesége Laborfalvi Róza receptje szerint készítjük, de más források viszont arra hivatkoznak, hogy az igazi kedvencét édesanyja készítette. A mai napig is legnépszerűbb romantikus regényírónk még a Kőszívű ember fiai művében is megemlíti. Mivel igazságot tenni úgy sem tudnék, a mintegy fél évszázados csiszolgatás során kialakult elkészítési módozatot osztom meg veletek. Amúgy Levesbárósan.
Hozzávalók 4 személyre:
30-40 dkg tarkabab megmosva 1 éjszakára bő vízben beáztatva
25 dkg hagyományosan elkészített nyers füstölt tarja, vagy 35-40 dkg füstölt csülök. Attól függően, hogy mit szeret a család, ezek is az áztató lébe kerüljenek. Célszerű éjszakára a hűtőbe berakni.
1 szál puhább házi, vagy lángolt kolbász
2-3 szál sárgarépa
1-2 szál petrezselyem gyökér
1 kisebb zeller
1 közepes vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 nagyobb zöldpaprika
1-2 EK zsír, esetleg, olaj
1-2 EK finomliszt
2 TK fűszerpaprika
2-3 babérlevél
1-2 TK olaszrizling fűszerkeverékem
1 kis csokor petrezselyem zöld
2 dl legalább 20% tejföl
Egyes elvetemültek, mint én, egy kis levesport, vagy granulátumot adhatunk hozzá, egy EK Maggi Ízvarázs tettem bele.
Elkészítés:
A beáztatott babot a füstölt hússal együtt tegyük fel főni. Fűszerezzük. Ha felforrt lassan gyöngyöződjön. Ez után következhetnek a zöldségfélék, hogy ne főjenek szét nem szoktam összevágni. Körülbelül félidőben tegyük egészbe bele a kolbászt. Sokan ezt felkarikázva teszik, csak akkor kifő belőle íze, lelke. Amikor viszont tálalás előtt tesszük, ezt akkor is ugyan úgy belekerül az íze. Ha gondolod próbáld ki! Ha egyszer megkóstolod, többet nem kell magyarázni. Ne sózzuk, mert a hagyományos füstölt húsok nagyon sósak lehetnek. Csak a legvégén kóstolás után tedd ezt, ha szükséges. A befejező szakaszba szórjuk bele a csipetkét, vagy házi kézi tarhonyát. Amikor meg minden belevaló megpuhult, vegyük ki a húsokat és a kolbászt. Ez után következhet a sűrítés, ez pedig a fűszeres rántás. Na, ezt, ha megspórolhatod, de ígérem más lesz a végeredmény. Sokan lesajnálják, egészségtelenek tartják, szerintem az a fél kanál liszt nem borítja fel találkozási egyensúlyunkat. Persze más a helyzet, ha lisztérzékeny vagy, de neked akkor ott van a rizs, köles, zabliszt. Hogy is készül? Mindent készítsünk előre oda, hogy kezünk ügyébe essenek a hozzávalók. Egy kisebb edényben felhevítjük a zsiradékot, adjuk hozzá a lisztet, és kevergetés közben világos barnára (zsemlyeszínűre) pirítsuk. Ekkor következhet a zúzott fokhagyma, az összeaprózott petrezselyem zöld, és a fűszerpaprika, miután elkevertük azonnal engedjük fel hideg vízzel elkeverés után következhet a tejföl. Ezzel a keverékkel rántsuk be a levest. Forraljuk ki és miután mindent összeaprítottunk tálaljuk.