Levesbáró

Jókai bableves

Jókai bableves

a 10 legjobb magyar leves egyike!

jokai_bableves.jpg

A Jókai bableves kiváló regényírónk nevét őrzi. Egyes források szerint sertés körömmel főtt, mások szerint viszont füstölt csülökkel vegyes zöldségekkel, csipetkével és tejföllel az igazi. Olyan feljegyzések is fennmaradtak, hogy az író híres színésznő létére kitűnően főző felesége Laborfalvi Róza receptje szerint készítjük, de más források viszont arra hivatkoznak, hogy az igazi kedvencét édesanyja készítette. A mai napig is legnépszerűbb romantikus regényírónk még a Kőszívű ember fiai művében is megemlíti. Mivel igazságot tenni úgy sem tudnék, a mintegy fél évszázados csiszolgatás során kialakult elkészítési módozatot osztom meg veletek. Amúgy Levesbárósan.

Hozzávalók 4 személyre:

30-40 dkg tarkabab megmosva 1 éjszakára bő vízben beáztatva

25 dkg hagyományosan elkészített nyers füstölt tarja, vagy 35-40 dkg füstölt csülök. Attól függően, hogy mit szeret a család, ezek is az áztató lébe kerüljenek. Célszerű éjszakára a hűtőbe berakni.

1 szál puhább házi, vagy lángolt kolbász

2-3 szál sárgarépa

1-2 szál petrezselyem gyökér

1 kisebb zeller

1 közepes vöröshagyma

3-4 gerezd fokhagyma

1 nagyobb zöldpaprika

1-2 EK zsír, esetleg, olaj

1-2 EK finomliszt

2 TK fűszerpaprika

2-3 babérlevél

1-2 TK olaszrizling fűszerkeverékem

1 kis csokor petrezselyem zöld

2 dl legalább 20% tejföl

Egyes elvetemültek, mint én, egy kis levesport, vagy granulátumot adhatunk hozzá, egy EK Maggi Ízvarázs tettem bele.

Elkészítés:

A beáztatott babot a füstölt hússal együtt tegyük fel főni. Fűszerezzük. Ha felforrt lassan gyöngyöződjön. Ez után következhetnek a zöldségfélék, hogy ne főjenek szét nem szoktam összevágni. Körülbelül félidőben tegyük egészbe bele a kolbászt. Sokan ezt felkarikázva teszik, csak akkor kifő belőle íze, lelke. Amikor viszont tálalás előtt tesszük, ezt akkor is ugyan úgy belekerül az íze. Ha gondolod próbáld ki! Ha egyszer megkóstolod, többet nem kell magyarázni. Ne sózzuk, mert a hagyományos füstölt húsok nagyon sósak lehetnek. Csak a legvégén kóstolás után tedd ezt, ha szükséges. A befejező szakaszba szórjuk bele a csipetkét, vagy házi kézi tarhonyát. Amikor meg minden belevaló megpuhult, vegyük ki a húsokat és a kolbászt. Ez után következhet a sűrítés, ez pedig a fűszeres rántás. Na, ezt, ha megspórolhatod, de ígérem más lesz a végeredmény. Sokan lesajnálják, egészségtelenek tartják, szerintem az a fél kanál liszt nem borítja fel találkozási egyensúlyunkat. Persze más a helyzet, ha lisztérzékeny vagy, de neked akkor ott van a rizs, köles, zabliszt. Hogy is készül? Mindent készítsünk előre oda, hogy kezünk ügyébe essenek a hozzávalók.  Egy kisebb edényben felhevítjük a zsiradékot, adjuk hozzá a lisztet, és kevergetés közben világos barnára (zsemlyeszínűre) pirítsuk. Ekkor következhet a zúzott fokhagyma, az összeaprózott petrezselyem zöld, és a fűszerpaprika, miután elkevertük azonnal engedjük fel hideg vízzel elkeverés után következhet a tejföl. Ezzel a keverékkel rántsuk be a levest. Forraljuk ki és miután mindent összeaprítottunk tálaljuk.

10 komment Mesterkurzus Magyaros leves húsos leves A világ legjobb levesei Nagyi-Napi recept Tovább
Jókai bableves Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
10 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Falusi Mariann és Horgas Eszter Falusi Mariann és Horgas Eszter
  • Jókai bableves Jókai bableves
  • Forró fehérboros gyömbéres almaleves Forró fehérboros gyömbéres almaleves
  • A legfinomabb alvó levesünk, a kocsonya A legfinomabb alvó levesünk, a kocsonya
  • Bolgár sajtos tojásos lecsó Bolgár sajtos tojásos lecsó

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr2212262510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Waszabi 2017.03.22. 09:25:03

Jó a recept, csak az a Maggi Ízvarázs nem kell bele.
Válasz erre 

Levesbáró 2017.03.22. 16:17:27

Azért írtam bele, hogy elvetemültek mint én rakok bele, mert vártam, hogy valaki rákérdez. Miért gondolod, hogy nem kell bele!
Válasz erre 

Terézágyú 2017.03.22. 16:42:26

Külföldi létedre egészen jól írsz magyarul, poszter...
Ha viszont esetleg magyar vagy, akkor elég gáz...
Válasz erre 

2017.03.22. 20:12:39

"Ez után következhet a sűrítés, ez pedig a fűszeres rántás."
Ez a recept báró titulusod ellenére elég póriasra sikeredett., a rántással Maggival, egyebekkel. Egy arisztokrata a konyhában is maradjon arisztokrata.
Válasz erre 

Levesbáró 2017.03.23. 10:50:09

Őrülök, hogy szóba hoztad a rántást. Még a mai oly előkelőnek tartott francia konyha a mai nap is használja ezt sűrítésre és ízesítésre. A hagyomány szerint: Réges-régen osztrák polgári konyhától vettük át, sokáig a paraszti konyhában nem is tudott elterjedni. De amilyen lassan kezdték el használatát annyival tovább tartott náluk használata. Nagyon sokszor kipróbáltam, hogy a kiváltom habarással és nem pirítom össze a fokhagymát, petrezselymet a liszttel. Nem olyan! Üresebb lesz az íze. Ezért nem csak a hagyomány tisztelete miatt készítettem így, hanem azt az ízt, és az egész konyhában érezhető illatot szerettem akartam megosztani veletek. Természetesen ez csak ajánlat ha gondolod készítsd e nélkül!
Válasz erre 

Levesbáró 2017.03.23. 10:59:22

@Levesbáró:
Még egy gondolat! Az ételízesítők: Ma nagy divat lesajnálni szidni ezeket a termékeket. Alig várom, hogy nálunk is elterjedjen az UHT-s technológiákkal tartósított csont és húsleves kivonatok. Annak idején én jártam a Röszkén a Knorr gyárában, sőt ellátogattam a Hollandiai fejlesztési laboratóriumában. Nem láttam ott olyan veszélyes dolgot mint sok önjelölt "szakértő" az interneten terjesztenek, és sokan ezt elfogadják. Sajnos a sok silány minőségű húsokból, hogy finom ételt készítsünk még szükségünk van egyenlőre ezekre.
Válasz erre 

2017.03.23. 17:01:48

Ne vedd a szívedre, annyira nem gáz használni a rántást, sokan teszik ezt, sőt használni fogják még sokáig. Én az ételeket általában önmagukkal sűrítem, vagy kukorica keményítőt használok, nekem ez bejött. Akinek a rántás ízvilága - ami valóban egy speciális íz - tetszik, ám tegye bele azt, ez valóban nem utánozható.
Az ételízesítők kérdésében viszont nem értek egyet. Ma már szinte minden fűszert be lehet szerezni, akár friss, akár szárított változatban, szóval nincs olyan, hogy valamit is helyettesíteni kellene bármilyen ízesítővel. Márpedig én fűszerrel ízesítek, nem porokkal, legyenek azok bármennyire is kényelmesek, arról nem beszélve, hogy lehet divat manapság leszólni ezeket, de talán nem véletlen. Nem kell minden véleményt készpénznek venni, de valami alapja azért csak van az elmarasztaló kritikáknak. Silány minőségű húst pedig nem veszek, ez sem nagy ördöngösség, csak meg kell találni a megfelelő forrásokat.
Válasz erre 

Levesbáró 2017.03.30. 18:29:46

Teljesen egyet értek veled, a szekrényemben 95 féle fűszer van, nagyon sok speciális fűszerkeveréket dolgoztam ki só és glutamát mentesen. A leves elkészítésénél csak valós fűszerezést írtam le.
Válasz erre 

2017.03.31. 08:53:31

@Levesbáró:
A Maggi Ízvarázs nem éppen a természetes fűszerezés összetevője. Persze lehet, lemaradtam valamiről, mert soha nem használtam, így az összetevőit sem ismerem.Semmilyen olyan tasakot nem veszek meg, amin Maggi, Knorr, vagy Vegeta felirat szerepel. Persze lehet másképpen is csinálni, ezt nem tiltja semmi.
Válasz erre 

Levesbáró 2017.04.04. 10:31:06

@...elmúlik...: Teljesen egyetértek veled, a főzésben demokrácia van!
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

179. The Master’s Anthology - NAS hármasfogat a Glendronachtól 2024 végén érkezett a hír, hogy a highlandi Glendronach egy korjelölés nélküli háromtagú sorozattal jelentkezik, The Master’s Anthology néven. A három whisky a lepárló profilját (profiljait?), esszenciáját igyekszik megjeleníteni, három különböző formában (bár szerintem erre az alapsor is alkalmas,… drams.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard