Levesbáró

Avokádóleves

Avokádóleves

avokado_leves.jpg

Tapasztalataim szerint nekünk, Magyaroknak nagyon bejön a Mexikói konyha. Az eddig már alapételeinknek számító burgonya, kukorica, paradicsom, paprika mellé kezd felzárkózni az avokádó is. Sajnos még nálunk csak üvegházban termeszthető, ezért csak importált áruként találkozunk vele. Sajnos kőkemény éretlen formában, szerencsére utóérő. Szobahőmérsékleten papírzacskóban tartva néhány nap alatt ehetővé válik. Nagyon sokoldalúan hasznosítható, élettani hatása pedig nagyon jó. Ausztráliában például a babák első nyers táplálékaként is nagyon kedvelt. Gyakran látni, az ottani játszótereken anyukák éretten, (mert ott ilyen is van, könnyű nekik ott a trópusi északon ez is megterem!) Felvágják, kicsit összenyomkodják, és már kanalazzák is ez a nagyon értékes, és tápanyagokban gazdag ételt.

Főzni nem szerencsés, elsősorban a legfontosabb összetevők károsodnak a hőkezelés során. Másrészt akár mérgező anyagok is keletkezhetnek a forróság hatására. Alapvetően nincs is értelme, mert érett állapotban teljesen megpuhul, akár kenhető állagúvá válik. De akkor hogyan lesz ebből leves? Én most egy csirkehúsos magyarosnak tűnő levest mutatok meg nektek meg, pedig ez egy hamisítatlan mexikói specialitás.

Hozzávalók 4 személyre

½ Kg csontozott csirkecomb, vagy mell, kocára vágva

1-2 darab érett avokádó

KB 1 liter csontleves, vagy ennek megfelelő víz leveskocka, leves por.

1 fej fehér édeskés hagyma összeaprítva

1 EK kukoricaliszt, esetleg simaliszt.

½ Fej fokhagyma tisztítva, aprítva

1-2 TK chili paprika esetleg fűszerpaprika, hogy mennyire legyen erős, ezt te vagy családot ízlése dönti el. Hideg időben bátrabban készíthetjük erősebbre, mert testünket-lelkünket felfűti.

1 csipet római kömény, őrölt koriander mag, frissen őrölt feketebors.

1 EK olívaolaj

1 TK só

1-2 érett paradicsom, esetleg jó minőségű konzerv. Ilyenkor sajnos szinte csak éretlen vízízű üvegházi, vagy fólia alatt termesztettet lehet kapni. Ezért sokkal inkább választom ilyenkor pl. az olasz paradicsom konzerveket.

Díszítésnek: tépkedjünk rá, vagy vágjunk össze újhagymát, friss korianderlevelet

Elkészítés:

Olajon a hagymát és a fokhagymát pirítsuk meg, és tegyük hozzá a csirkehúst. Hintsük meg a fűszerekkel, és gyakori kevergetés mellett kifehéredésig pároljuk. Ekkor szórjuk, meg a liszttel keverjük át Ez azért fontos, mert ha egyből felengedjük a húsból kioldódó fehérjéktől szürkés-fehéres pillésé válik a levünk. Ekkor szórjuk, meg a liszttel keverjük, át végül a chili következik. Öntsük hozzá a paradicsomot és a csontlevest, vagy vizet és lassan hústól függően kb. fél órát főzzük. A mell ennél hamarabb is megfő. Zárjuk le a tűzhelyet és daraboljuk bele a hájától, magjától megszabadított avokádót. Tálalásnál díszítésnek meghintjük a zöldlevelekkel.avokado_tisztito.jpg(A kép forrása az internet) Már ilyen tisztító segédeszközt is árulnak egyes helyeken! Akár még a Vaterán is!

Szólj hozzá! nemzetközi levesek húsos leves A világ legjobb levesei Tovább
Avokádóleves Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves
  • Forró fehérboros gyömbéres almaleves Forró fehérboros gyömbéres almaleves
  • Bakonyi Pandúrleves Bakonyi Pandúrleves
  • Gyöngytyúk leves, Guinea fowl soup Gyöngytyúk leves, Guinea fowl soup
  • Zöld leves Zöld leves

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr3812132357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

179. The Master’s Anthology - NAS hármasfogat a Glendronachtól 2024 végén érkezett a hír, hogy a highlandi Glendronach egy korjelölés nélküli háromtagú sorozattal jelentkezik, The Master’s Anthology néven. A három whisky a lepárló profilját (profiljait?), esszenciáját igyekszik megjeleníteni, három különböző formában (bár szerintem erre az alapsor is alkalmas,… drams.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard