Tapasztalataim szerint nekünk, Magyaroknak nagyon bejön a Mexikói konyha. Az eddig már alapételeinknek számító burgonya, kukorica, paradicsom, paprika mellé kezd felzárkózni az avokádó is. Sajnos még nálunk csak üvegházban termeszthető, ezért csak importált áruként találkozunk vele. Sajnos kőkemény éretlen formában, szerencsére utóérő. Szobahőmérsékleten papírzacskóban tartva néhány nap alatt ehetővé válik. Nagyon sokoldalúan hasznosítható, élettani hatása pedig nagyon jó. Ausztráliában például a babák első nyers táplálékaként is nagyon kedvelt. Gyakran látni, az ottani játszótereken anyukák éretten, (mert ott ilyen is van, könnyű nekik ott a trópusi északon ez is megterem!) Felvágják, kicsit összenyomkodják, és már kanalazzák is ez a nagyon értékes, és tápanyagokban gazdag ételt.
Főzni nem szerencsés, elsősorban a legfontosabb összetevők károsodnak a hőkezelés során. Másrészt akár mérgező anyagok is keletkezhetnek a forróság hatására. Alapvetően nincs is értelme, mert érett állapotban teljesen megpuhul, akár kenhető állagúvá válik. De akkor hogyan lesz ebből leves? Én most egy csirkehúsos magyarosnak tűnő levest mutatok meg nektek meg, pedig ez egy hamisítatlan mexikói specialitás.
Hozzávalók 4 személyre
½ Kg csontozott csirkecomb, vagy mell, kocára vágva
1-2 darab érett avokádó
KB 1 liter csontleves, vagy ennek megfelelő víz leveskocka, leves por.
1 fej fehér édeskés hagyma összeaprítva
1 EK kukoricaliszt, esetleg simaliszt.
½ Fej fokhagyma tisztítva, aprítva
1-2 TK chili paprika esetleg fűszerpaprika, hogy mennyire legyen erős, ezt te vagy családot ízlése dönti el. Hideg időben bátrabban készíthetjük erősebbre, mert testünket-lelkünket felfűti.
1 csipet római kömény, őrölt koriander mag, frissen őrölt feketebors.
1 EK olívaolaj
1 TK só
1-2 érett paradicsom, esetleg jó minőségű konzerv. Ilyenkor sajnos szinte csak éretlen vízízű üvegházi, vagy fólia alatt termesztettet lehet kapni. Ezért sokkal inkább választom ilyenkor pl. az olasz paradicsom konzerveket.
Díszítésnek: tépkedjünk rá, vagy vágjunk össze újhagymát, friss korianderlevelet
Elkészítés:
Olajon a hagymát és a fokhagymát pirítsuk meg, és tegyük hozzá a csirkehúst. Hintsük meg a fűszerekkel, és gyakori kevergetés mellett kifehéredésig pároljuk. Ekkor szórjuk, meg a liszttel keverjük át Ez azért fontos, mert ha egyből felengedjük a húsból kioldódó fehérjéktől szürkés-fehéres pillésé válik a levünk. Ekkor szórjuk, meg a liszttel keverjük, át végül a chili következik. Öntsük hozzá a paradicsomot és a csontlevest, vagy vizet és lassan hústól függően kb. fél órát főzzük. A mell ennél hamarabb is megfő. Zárjuk le a tűzhelyet és daraboljuk bele a hájától, magjától megszabadított avokádót. Tálalásnál díszítésnek meghintjük a zöldlevelekkel.(A kép forrása az internet) Már ilyen tisztító segédeszközt is árulnak egyes helyeken! Akár még a Vaterán is!