Nekem az Indiai konyha mindig is példakép! Sok ezer éves hagyományokon alapul rendkívül változatos és színes. Nagyon izgalmas az ízesítése, és az mi kultúránkhoz képest sokkal több féle és nagyobb mennyiségű fűszert használ. Persze ennek oka az is lehet, hogy még nagyon sok helyen a higiénia nem fő szempont. A gazdag fűszerezés ezen is segít!
Most egy az ország déli feléről származó levest fogunk elkészíteni, persze egy kicsit a helyi beszerzést is figyelembe véve.
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg Lencse esetleg sárgaborsó előfőzve, vagy konzerv.
10 dkg karfiol rózsákra szedve
10 dkg sárgarépa hasábra vágva
10 dkg édesburgonya hasábra vágva
10 dkg retek hasábra vágva
10 dkg padlizsán hasábra vágva
1-2 fej vöröshagyma hasábra vágva vagy 1 szál póréhagyma
2-3 gerezd fokhagyma zúzva
2 dl joghurt, vagy kókusztej
1-2 chili paprika
1-2 paradicsom
1 dl tamarind paszta
1 EK Sambar fűszerkeverék
Római kömény, gyömbér, mustármag, curry por, babérlevél, lepkeszeg mag, stb.
1-2 EK vaj kisütve vagy főzőolaj.
1-2 TK só
1-2 TK cukor vagy édesítő
Elkészítés:
A zsiradékra szórjuk a fűszereket, majd amikor pattognak, akkor tegyük hozzá a zöldségeket és gyakori kevergetés mellett pirítsuk, mikor elkezd színeződni, öntsük fel zöldség alap lével. Sózzuk, ízesítjük. Öntsük hozzá az előfőzött lencsét és KB 10 percig lassan forraljuk. A végén következik a paradicsom, a tamarind paszta , ezzel még kb. 5 perc forralásra van szükség. A legutolsó pedig a joghurt, vagy kókusztejszín kevés vízzel simára keverjük és kiforraljuk.