Levesbáró

Spárga krémleves

Spárga krémleves

Asparagus cream soup

sparga_kremleves.jpg

Nálunk a családban nagy kedvenc, ez a régen különlegesnek tartott leves. Az elterjedését, gondolom különleges termesztési módozata, (bakháton célszerű ültetni) és az akkori kezdetleges tartósítási módozatok, valamint fás szárának egyenként való lehántása akadályozta. Ifjú koromban ez a fogás csak rangos éttermek szezonális fogása volt. A gyorsfagyasztás elterjedésével megszűnt a szezonalitás. Most már egész évben fogyaszthatjuk. A tisztítás is okafogyottá vált, hiszen a bot mixerek, turmixgépek szinte az összes háztartásban megjelentek, ezek megbirkóznak a keményebb növényi rostokkal is, így a táplálkozásunkban oly annyira fontos összetevő nem a hulladékban végzik. Németországban, szezonban akár „szedd magad” mozgalomban is hozzájuthatsz, Stockholmban pedig giga spárgát is láttam a piacon ebből néhány darab elegendő a családnak. wp_20160622_14_14_37_pro.jpgRemélem népszerűsége nőni fog, annál is inkább, mert nagyon egyszerű elkészíteni. A tetején lévő betét a borsóka, vagy leves gyöngy bevallom késztermék. Ha valaki kipróbálta otthon elmosni az edényeket miután belecsurgatta a híg galuskamasszát a bő forró olajba, szűrő kanállal leszedte majd konyhai papírszalvétára. Az meg tanulta becsülni ez a kényelmi terméket.

Hozzávalók 4 személyre:

Spárga ½ kg tisztítva, darabolva

Petrezselyem gyökér zölddel együtt 1-2 db.

1 liter csont lé, vagy zöldség alap lé

Fehérbors 1 csipet

Főző tejszín 1-2 dl (kókusz tejszín az érzékenyeknek)

Vöröshagyma 1 fej tisztítva, darabolva

Fokhagyma 1 gerezd tisztítva, darabolva

Vaj 1 EK

Liszt 1-2 EK (ha valaki érzékeny rá, rizs vagy tápióka liszt, de akár 1 nagyobb szem burgonyát is belefőzhetünk sűrítő anyagnak.

Só 1-2 TK ízlés szerint

Cukor vagy édesítő 1 EK.

Elkészítés:

Ha liszttel sűrítjük, akkor a vajon futtassuk meg,(vigyázz könnyen odaég, és kidobhatod!) Engedjük fel az alaplével, ízesítjük, fűszerezzük, hozzáadjuk az összetevőket, kb.15-20 perc lassú forralás után öntsük hozzá a tejszínt és turmixszoljuk.  Tálalásnál utolsó pillanatban tedd csak rá a gyöngyöket, mert könnyen elázik, és ezt sokan nem szeretik!

 

Szólj hozzá! Különleges leves nemzetközi levesek A világ legjobb levesei Tovább
Spárga krémleves Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Falusi Mariann és Horgas Eszter Falusi Mariann és Horgas Eszter
  • Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves
  • Forró fehérboros gyömbéres almaleves Forró fehérboros gyömbéres almaleves
  • Bakonyi Pandúrleves Bakonyi Pandúrleves
  • Bográcsgulyás Bográcsgulyás

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr9911677381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

Well done rozé kacsamell Hát mit csináljak ... ilyenre kéri a feleségem. Talán az egyik legegyszerűbb hússütés, seperc megvan, csak könnyű elrontani, ha túlsütjük (szerintem). Akciósan pedig elég gazdaságos fehérje :) Feleségem hozott két dupla melles csomagot 50%-os kedvezménnyel. blogkocsma.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard