A legegyszerűbben elkészíthető, de még is nagyszerű leves. Ha nagy melegben nem akarunk sokáig vacakolni a konyhában, van nincs elegendő időnk főzni, vagy most tanulunk éppen a finom ételeket elkészíteni, akkor ezt bátran ajánlom nektek! Ha gyerekeink nem esznek elegendő zöldséget, ezzel nem marad el a siker!
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg kívánság szerinti zöldség: zöldbab, spenót, brokkoli, saláta, szabadon választható arányban
1-2 szem burgonya
1-2 szál petrezselyem gyökér zölddel együtt
2 szál sárgarépa
1 vastag szál paszternák
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 csipet rozmaring, kakukkfű, zsálya kívánság szerint!
1 kis csomag bazsalikom
1 csipet feketebors
1 Ek zsiradék ízlés szerint vaj, olaj, zsír,
1 dl tejszín, vagy gabonatej, kókusz tej
1-2 Ek.rizsliszt vagy zabliszt (ha nincs kéznél belefőzheted, mert úgy is turmixolod a végén )
1 -2 Tk só
Pirítós:
2-4 kifli, bagett
1-2 Ek vaj a kenéshez
5-dkg Gouda sajt, persze kedvetek szerint más reszelhető jó minőségűt választhattok! Az olcsó növényi zsiradékkal készülteket érdemes kerülni, mert sütés közben átalakulnak kemény szívós műanyaggá!
A kifliket ujjnyi vastag szeletekre vágjuk megvajazzuk és reszelt sajttal meghintjük. Sütőben grillben megsütjük.
Elkészítése nagyon egyszerű:
Megtisztítjuk a zöldségeket, és a hagymákat, nagyjából összedaraboljuk, és a zsiradékon pirítjuk, szép magyar szóval dinszteljük. ez után kb 1 liter vízzel felengedjük felforraljuk. Fűszerezzük, sózzuk tegyük hozzá zabpelyhet vagy rizst. Főzzük puhára. És végül beletépkedjük a megmosott petrezselymet bazsalikomot és a tejeket most már zümmöghet a turmixgép, vagy a botmixer!