Tudom!! Hogy téli étel! De nyáron nem korhelykedünk!? Ráadásul ha csak ezt esszük, mert ez akár fő ételnek is bőségesen elegendő. Ráadásul a hús és bab értékes fehérjéi, a káposzta lassú emésztése miatt hosszú ideig nem éhezünk meg! Még van egy érvem! A nyári kapros káposztából, friss fejtett babból isteni!
Hozzávalók 4 személyre
1/2 kg marha főzni való színhús nyak, lapocka, szegy, lábszár
30 dkg savanyúkáposzta
20 dkg szárazbab, ha friss fejtett akkor 30 dkg
1-2 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
3-4 babérlevél
5-6 szem borókabogyó
2 dl 20 % tejföl a tálalásnál ki ki magának rátesz belőle. Szerencsére a mai tejfölöket hőkezelés nélkül is fogyaszthatjuk.
1 Tk fűszerpaprika
1 db zöldpaprika
1 paradicsom
1-2 Ek ételízesítő
1 csipet zsálya, kakukkfű, lestyán vagy-vagy de lehet mindegyik. Én otthon az erdélyi fűszerkeverékemből teszek hozzá
1-2 Tk só
1-2 Ek zsiradék
A hagymákat és a paprikát paradicsomot megmossuk, összeaprítjuk és a zsiradékon megpirítjuk. Ez után rárakjuk az összevágott húst, majd gyakori keverés mellet dinszteljük(pároljuk, rövid lében fedő alatt főzzük) amíg a leve el nem párolog. Ekkor felöntjük kb. 1 liter vízzel és levesporral, de még jobb ha csontlevessel. És az előzetesen beáztatott babbal (természetesen a ha friss fejtett akkor az ásztatásra nincs szükség). Lassan félig megfőzzük. Ekkor kerül bele a savanyú káposzta. Amely ha ez nyári kapros akkor ki se mossuk. Fűszerezzük és puhára főzzük.