Több barátom kérte, hogy a legutóbbi bableves receptjénél hivatkoztam a görög változatra, de ennek a receptjét még nem osztottam meg veletek. Most hát megteszem. Előszeretettel készítik nagy szemű babból ezért mi most ennek fehér fajtájából fogjuk elkészíteni. Hamarosan jön a futóbab szezon, akkor feltétlenül kóstoljátok meg ezt a levest színes lóbabból is! Ha frissen kifejtitek a gyerekek kedvence lesz!
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg szárazbab
30 dkg füstölt pulykacomb
3 szál sárgarépa
3 szál petrezselyem gyökér zöldjével együtt
1 db zeller gumó zöldjével együtt
3 gerezd fokhagyma
3 fej vöröshagyma (nem tévedés! Első hallásra rémisztő, de a fűszerezés után nem fogod érezni az erős hagymaízt. Különösen ha csemege, vagy fehér hagymát használsz!)
1 Tk oregánó
1 Tk görög fűszerkeverék
2 db paradicsom
2 Ek extra szűz olíva olaj
1-2 Tk só
Elkészítés:
A babot a füstölt hússal legalább 4 órára hideg vízben beáztattam. Majd feltettem főni. Mikor félig megpuhultak adtam hozzá a megmosott megtisztított répát, gyökeret zellert, a fűszerkeveréket fokhagymát. Sót nem is raktam hozzá a a füstölt comb mikor megfőtt akkor meg és csak ekkor sózzunk. miatt. Amikor megpuhult kiszedtem a zöldségeket ne törjenek össze. Beleszórtam a finomra vágott vöröshagymát, és a apróra vágott paradicsomot. Még kb.öt percig forraltam és meghintettem a zöldekkel, az oregánóval, és olívaolajjal.
Szárított babot lencsét, csicseriborsót feltétlenül tanácsos beáztatni. Ha ezt nem teszed és azonnal felrakod a tűzhelyre, akkor gyakran egyes részek nem főnek meg és kemény darabokkal találkozol rágás közben. Gyakran a túl száraz termények nem képesek elég gyorsan felvenni a nedvességet, Kisebbek is lesznek a megfőtt szemek.