(A kép forrása az internet)Ez tipikusan az a leves ami sokáig készül, de nem igényel állandó törődést. Mellette végezheted a megszokott tevékenységedet. Az elején és végén igényel munkát. De megéri, a siker nem marad el! Amikor az asztalra kerül és ott illatozva a család előtt látványosan a rásült sajttal, a hagyma és bor illata árad belőle, ott tányér nem marad szárazon!
Francia hagymaleves
- 1 evőkanál vaj
- 1 kg édeskés hagyma vékonyra szeletelve. Keverhetjük akár újhagyma, póréhagyma is kerülhet bele.
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1-2 Tk só
- Frissen őrölt fekete bors
- 6-12 szelet bagett, vagy bármely vékonyabb finom forma kenyér toast is megfelel
- 1-2 dl Vörösbor (nem kötelező)
- 20 dkg zsíros érett sajt, reszelt ementáli, gouda, cheddar. Ízlés szerint!
- 1 Ek ételízesítő jobb fajta
Elkészítés:
A hagymát megtisztítjuk megmossuk és felszeleteljük, majd vajon egy vastag falú magasabb serpenyőben vagy hőálló tálban a tűzhelyen megpirítjuk, sózzuk fűszerezzük és kb 1 liter vizzel, vagy alaplével felengedjük, felforraljuk, majd lassú fokozaton lefedve pároljuk kb 1 órát. Közben felszeleteljük a kenyeret és lereszeljük a sajtot.
Legvégül a levesről levesszük a fedőt ráöntjük a vörösbort, szétterítjük rajta a kenyérszeleteket sajttal meghintjük és a sütőben, ha lehetséges grill fokozaton rápirítjuk a sajtot. És így tálaljuk.
.Ha a kenyérszeleteket előzetesen külön megpirítod (akár pirítós, de rácson a sütőben), akkor a levesben nem fog olyan foszlósan elázni. Van aki nem szereti azt! Én meg éppen ezt imádom! Nem véletlen az egyik legrégebbi sűrítő eljárásunk, hogy kenyérbelet hagytunk szétázni az ételben. Emlékezz csak a Nagyszüleink spenótjára.