A legjellegzetesebb kora nyári levesünk. A türelmesek kimennek a piacra és megveszik, hazaviszik, kifejtik megfőzik, és megeszik. A kerti veteménnyel rendelkezők az első két lépést kihagyják, és a hazaviszik helyett a leszedik lép életbe. Persze az asztalon gőzölgő házi leves mindenért kárpótol minket.
Hozzávalók 4 személyre
Hüvelyes borsó
1,20 kg vagy 60 dkg fagyasztott zsenge általában Bonduelle-t, én ezt szoktam venni.
2-3 szál sárgarépa
1 fej vöröshagyma
1 kis csomag petrezselyem zöld
1 Ek zsiradék
1 Tk fűszerpaprika
1 Ek ételízesítő
1 Ek finom búza liszt, vagy rizsliszt
1 Ek cukor, vagy édesítő
Elkészítés:
A sárgarépát és a vöröshagymát, megmossuk és összeaprítjuk és a zsiradékon pároljuk rátesszük az ételízesítőt, mikor félig megpuhult, liszttel meghintjük, megkeverjük ez után következik a fűszerpaprika felöntjük kb 1 liter vízzel vagy alaplével. És készre főzzük a legvégén tesszük hozzá a petrezselymet és ha szeretjük a vajas galuskát szaggatunk bele.