Levesbáró

Halászlé

Halászlé

Fish soup

halaszle.jpg

Mivel apám kalocsai, anyám velencei, a halászlé mindig kulcskérdés volt családunkban. Nincs talán még egy olyan magyar leves, ami annyiféle módon készülne, mint ez. Sokan pörkölt szerűen sűrűre főzik, hol krumpli van benne, hol tészta, hol a hal fejjel egybefőzik. Az én halászlevem egy keverék, ha lehet pikkelyes pontyból, nyurga pontyból és ha van szikes hortobágyi halastavakból való halakkal főzöm. Ha tehetem, többféle halhúsból készítem. Mint oly sok más magyar étellel, ezzel szemben is él a gyanúper, hogy hizlal. Ennek persze a valósághoz csupán annyi köze van, hogy ha több kenyeret vagy tésztát eszünk hozzá, mint amennyi maga a leves, az bizonyosan nem egy diétás fogás lesz. Maga a halászlé a legegészségesebb ételek egyike.

HOZZÁVALÓK NÉGY SZEMÉLYRE:

1,2 kg ponty és/vagy harcsa

75 dkg apró hal

2 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 kisebb sárgarépa

1 gyökér

1 burgonya

Erôs Pista ízlés szerint

Édes Anna ízlés szerint

2 ek. kalocsai pirospaprika

1 dl vörösbor

12 dkg gyufa metélt

ropogós friss fehér kenyér

(életmentésnek a torkon akadt

szálkákhoz)

ELKÉSZÍTÉS:

Megtisztítom a halat. Késsel alányúlva lefejtem a pikkelyeket, majd felszeletelem, vagy kifilézem

a haltól függôen. Besózom, és lehetôleg egy éjszakát a hûtôszekrényben állni hagyom. A megtisztított

hal fejet, farkat, és apró halakat felszeletelt vöröshagymával, fokhagymával, az egész burgonyával,

a zöldségekkel, a halászlé fűszerkeverékkel (kockával), Erős Pistával és Édes Annával (ez azon

múlik, hogy mennyire szeretném csípősre), alap lének vízzel felteszem főni legalább két órára.

Ezután leszűröm. Nem passzírozom át, csak mint egy erőlevest használom az alap levet. Ekkor

szórom a tetejére a jófajta pirospaprikát, ebbe a lébe átteszem a megfőtt egész burgonyát, a hal

színhúst, és szép lassan felforralom. Kb. 5 percig forrásban hagyom, s az utolsó forrásnál teszek

hozzá egy kevés száraz vörösbort. Az előre kifőzött gyufa tésztára merem rá a levest.

Szólj hozzá! Különleges leves Magyaros leves húsos leves Nagyi-Napi recept Tovább
Halászlé Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Jókai bableves Jókai bableves
  • A legfinomabb alvó levesünk, a kocsonya A legfinomabb alvó levesünk, a kocsonya
  • Ünnepi alkalmakra halászlé Ünnepi alkalmakra halászlé
  • Főzzünk a szabadban! Főzzünk a szabadban!
  • Instagram fotó Instagram fotó

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr518658270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

Well done rozé kacsamell Hát mit csináljak ... ilyenre kéri a feleségem. Talán az egyik legegyszerűbb hússütés, seperc megvan, csak könnyű elrontani, ha túlsütjük (szerintem). Akciósan pedig elég gazdaságos fehérje :) Feleségem hozott két dupla melles csomagot 50%-os kedvezménnyel. blogkocsma.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard