Az újpesti Csülök étteremben http://www.csulokvendeglo.hu/ kóstoltuk ezt a bolgár lecsókülönlegességet. Szirene po sopszki néven találtuk az étlapon. Hasonlót inkább Törökországban készítenek, de ismerve a Balkán történelmét náluk sokkal tovább vendégeskedett az Oszmán birodalom hatalmas serege, mint nálunk. Nem csodálkozhatunk, hogy a gasztronómiai örökségük még erősebb, mint hazánkban. Hogy mit keres ez az étel a levesek között, annak egyszerű a magyarázata. A cigány (roma) lecsó olyan sikeres bejegyzés lett ezért gondoltam, hogy ennek bolgár rokona is érdeklődésre talál. Az étel összetevőiben csak az arra a vidékre jellemző sós, nagyon ízletes lágy sajtban tér el. Hiszen eddig inkább a sopszka saláta egyik fontos összetevőjeként ismerhettük. A többi már megszokott, mert a vöröshagyma, paprika, paradicsom, tojás már a mi lecsóink alapvető alapanyagai. Persze a tojás mi nem ebben a formában használjuk, hanem inkább a sűrítésre illetve az étel ízének selymesítésére használjuk.
Összetevők 4 személyre
1 kg Húsos paprika csumázva szeletelve
½ Kg paradicsom szeletelve függően attól, hogy mennyire szereted paradicsomosan.
½ Kg kockázott paradicsom konzerv
¼ Kg vöröshagyma tisztítva szeletelve
1-2 gerezd fokhagyma tisztítva szeletelve
2EK olívaolaj, illetve kedvelt zsiradékod
20-25 dkg kockára vágott szirén sajt, ha nem találod más sós lében érlelt rokonával helyettesítheted (feta, krémsajt) kockára vágva
4 db tojás
1-2 TK balkán fűszerkeverék (az én tuningom)
Elkészítés:
A hagymákat a paprikával enyhén megsózva (a sajt jellegzetesen sós) a zsiradékon fedő alatt félig párold meg. Most következhet a paradicsom, de ezzel csak rövid ideig párold. Ez után jénai, vagy agyagedénybe öntsd, bele hintsd meg a sajt kockákkal és óvatosan üsd rá a tojásokat és 160 C-fokos sütőben addig süsd, míg a tojás elkészül (kb. 5-10 perc). Ha a lecsót már előre elkészítetted, akkor a sütési idő természetesen meghosszabbodik.