Micsoda íz harmóniát érzünk, ha a két földalatti gumós zöldség növényünket egyben megfőzzük. földalatti gumónak fontos szerepe van a következő növények kikelésében és első tápanyag ellátásában. Számunkra ezért is fontos alapanyag, mert tartalmazzák a következő élet elindulásának összes nélkülözhetetlen építőkövét. Nekem az a tapasztalatom, hogy szinte minden korosztály szívesen eszi a krémleveseket. Próbáljátok ki!
Hozzávalók 4 személyre:
3-4 közepes Burgonya tisztított darabolt, a legjobb a szétfövő fajta, mert nagyobb a keményítő tartalmánál fogva könnyebb széttörni, turmixolni.
1 nagyobb Zeller gumó tisztított darabolt, az esetleges zöldje díszítésre kiváló
1-2 fehérrépa, vagy petrezselyem gyökér.
1-2 fej vöröshagyma, ha fehér salátahagymát vásárolunk, akkor az kevésbé intenzív ízű, és kicsit édeskésebb, sajnos gyorsabban romlik.
1-2 gerezd fokhagyma tisztítva
1-2 EK zsiradék, olíva, vaj, főzőolaj
1-2 dl főzőtejszín, persze ez az étel készülhet növényi tejszínnel is.
1-2 TK só
fűszerek: frissen őrölt bors, frissen reszelt szerecsendió, 1-2 db. babérlevél.
1-2 TK Már előre látom a kommentet, hogy mit keres ez itt ha szeretitek jobb fajta ételízesítő, mivel zöldség alaplevet még nem lehet nálunk kapni. Valamint nagyon kevés háziasszonyt (de még szakácsot is) láttam, aki nekiáll alaplevet főzni. Ha igen ebből kb. 7-8 dl
Elkészítés:
A zöldségeket, hagymákat a zsiradékon megdinszteljük, (fedő alatt többször megkeverve) pirítjuk. Majd felengedjük, és hozzá adjuk a burgonyát. Fűszereket, sót. Lassan puhára főzzük és turmixoljuk.
Levesbetétnek: készen kapható sajtos, fokhagymás, zsemlekockát, leves golyót ajánlok.
Ha van otthon szikkadt kenyér, meg egy kis időd, vágd kockára, majd grill fűszerkeverékkel meghinted, és kivajazott tepsiben megpirítod, és ezt adod betétnek hozzá, nagy sikert fogsz aratni.