Kanadai rokonságtól származik, ez a leves, erősen gyanítom, hogy ők Thai receptből tanulták el, hiszen Bankokban nagyon hasonló finomságot ettem. Ebből is látszik, hogy a nagyvilágban ide-oda keringenek a jó receptek. Ebből is látható, hogy nem véletlenül szeretjük egyre jobban ezt a feltörekvő ázsiai konyhát. Ők maguk úgy tarják, hogy a két nagy klasszikus a Kínai és az Indiai gasztronómiai kultúra közé szorultak, és mind két méltán híres, és hatalmas múlttal rendelkező ország legjobb ételeit alakítják át saját maguknak. Utazásom alkalmával házigazdám még egy fontos tényt megosztott velem. Az akkori kormány, remélhetőleg az óta a többi is anyagilag támogatja a világban megnyíló nemzeti éttermeiket. Képzelhetitek, mekkorát fejlődne a magyar étteremkultúra, ha hozzájuk hasonlóan, ha honfitársunk a nagyvilágban nemzeti éttermet nyitna, akkor támogatás kapna. Sok külföldön lévő magyar étteremben járva azt tapasztaltam, hogy a helyiek szeretik az ételeinket, és a világban nyílhatna még jó néhány, ami ország imázsnak sem volna utolsó! De térjünk vissza a garnéla levesünkre!
Hozzávalók 4 személyre:
6-7 dl zöldség alaplé
2 dl kókusztej
2 EK zöld curry paszta
2 EK friss gyömbér
1-2 TK só
2-3 gerezd fokhagyma
2 közepes édesburgonya megtisztítva kockára vágva
1 db tisztított vöröshagyma szeletelve
KB fejenként 2-3 darab nagyobb rák. Ha egészben főzzük nehezebb enni, de sokkal ízletesebb a leves. Természetesen tisztított rákfarokból is készülhet, de akkor legalább dupla mennyiségre van szükség
10-15 dkg morzsolt kukorica
2 EK citromlé, vagy lime
1 EK Halszósz
3-4 Újhagyma darabolva a fehér része szeletelve.
Fűszerek: galanga, thai bazsalikom, kaffir lime levél, vagy
1 EK Thai fűszerkeverék
Elkészítés:
A tűzhelyen nagyon lassan a zöldséges alaplevünket, 2 dl vizet, a kókusztejet, a curry pasztát, a gyömbért, fokhagymát és sót habverővel elkeverve főzzük fel. Tegyük hozzá az édesburgonyát, és továbbra is lassan főzzük tovább. Ha megpuhult következhet a rák, és a zsenge a kukorica. KB. 10 perc múlva elkészül. Ízesítsük a lime, vagy citrom levével, a halszósszal és a fűszerkeverékkel. A végén hintsük meg az újhagymával.