Nagy hőségben jéghidegen, kitűnő desszert, vagy levespótló. Azért ezt a képet töltöttem fel, mert arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy ez a leves ilyen citrommal a legfinomabb, és főleg a legbiztonságosabb. Különös gonddal kell megmosnunk a citrusokat, ha a héját fel akarjuk használni. Gyakran látom receptekben, főzőműsorokban, hogy a nem hívják fel a figyelmünket arra, hogy vagy bio módon termesztett gyümölcsök héját tegyük ételeinkbe, vagy ha ez nem lehetséges akkor legalább gondosan mossuk meg, és hideg vízben áztassuk, majd miután szárazra töröltük ekkor reszeljük le. Erre azért van szükség, mert erős gombaölő mérgekkel kezelik a leszedés után, a kereskedelmi forgalomba szánt termést hogy megakadályozzák a gyors penészedést.
Ugyan így készülhet ez a levesünk mandarinból, narancsból, vérnarancsból is.
Hozzávalók 4 személyre:
4 egész citrom és a sárga héját reszeljük le, levét facsarjuk ki
2-3 Ek cukor, vagy édesítő
1 dl 20% tejföl
1 dl főzőtejszín
1 Ek finomliszt vagy étkezési keményítő, vaníliás pudingpor
1 csipet só
szegfűszeg, egész fahéj, kis darab vanília rúd, vagy kivonat.
Elkészítés:
Nagyon egyszerű a fűszereket kevés vízzel legalább 10 percig forraljuk (ezt hívjuk redukciónak), és leszűrve ehhez adjuk a citromlevet és a reszelt héjat 1 kb. 1 liter vízzel főzzük fel majd a liszttel, vagy a többi sűrítővel elkevert tejszínes tejfölös habarást adjuk hozzá. Kiforraljuk, és előbb hideg vizes fürdőben, majd hűtőben hűtsük ki.