A kép forrása (internet)
A pikáns Borscs levest gyakran orosz eredetűnek tartjuk, valószínű ez még a nagy birodalomra utal vissza. Igazi eredete inkább Ukrajna és Lengyelország területe. A legfinomabbat a Dnyeperen egy étterem hajón ettem. Ennek rekonstruálom a receptjét. Érdekes annak ellenére, hogy nálunk sokan szeretik a céklát, leves formájában még sem lett nagyon divatos. Pedig nagyon értékes beltartalma miatt kívánatos volna. Kedvcsinálónak! Kitűnő téli, nyári étel! Kijevben kis tálkán fokhagymás fánkot, pogácsát esznek hozzá a neve ismerősen csenghet: Pampuska!
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg sertés csontos hús oldalas, dagadó, karajcsont,
2-3 gumó cékla (esetleg ha nem kapható konzerv cékla)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1-2 szál sárgarépa
1 szál paszternák
1 kisebb zeller gumó
2-3 burgonya
20 dkg savanyú káposzta
2-3 babérlevél
3-4 szem boróka bogyó
egy csipet köménymag
1-2 Tk só
1 Ek vaj
2 Ek ecet
ha szereted? kis csokor friss kapor ez a több köménnyel együtt inkább már a lengyeles ízvilág
Elkészítés :
Kicsit macerás, de megéri!
A húst sós vízben feltesszük miután felforrt leszedjük a szürke habját. Ez után rakjuk bele a a megmosott zöldségeket, és a hagymákat. A káposztát (ha nagyon savanyú át kell mosni!) ha roppanósan szereted az kb. félidőben tedd hozzá. A céklát héjában egészben érdemes főzni, mert így tarja meg gyönyörű piros színét. Amikor megfőtt megtisztítod akkor tálalás előtt tedd bele. Van aki fűzés után vajon enyhén megdinszteli, ecettel meglocsolja, hogy pikáns élénk színe legyen. legvégül a burgonya kerül bele amellyel már készre főzzük. A tálalásnál tedd csak rá a sűrű zsíros tejfölt, ellenkező esetben monchhichi rózsaszín lesz!