A legjellegzetesebb és a világon a legismertebb magyaros ételünk hús nélküli változata. Eredete a régi paraszti múltba merül. Hiszen általában a vidéki étkezésben hús csak hétvégenként került az asztalra. Ugyan akkor szükség volt tápláló laktató sűrű levesre. Amit kenyérrel fogyasztottak és gyakran házi tészta követett. A háziasszony kiment a konyhakertbe kötényébe, vagy kosarába begyűjtötte a hozzávalókat és a tűzhelyen finom ebédet főzött családjának. Ez egy igazi Nagyi-Napi recept
Hozzávalók 4 személyre
60-70 dkg burgonya lehet akár édesburgonya, csicsóka is.
2-3 sárgarépa
2-3 petrezselyem gyökér zöldjével együtt
1 zellergumó zöldjével együtt, lehet szár zeller is
2 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 darab zöldpaprika
1 csípős paprika ha így szereti a család
1 db paradicsom
1 evőkanál zsiradék megszokástól függően
1-2 teáskanál só
1-2 teáskanál fűszerpaprika
1 kávéskanál köménymag
2-3 evőkanál reszelt tarhonya ha nincs glutén érzékeny a családban, és senki nem fogyókúrázik
esetleg 1 tojásból annyi liszttel amennyit felvesz, levesgaluska
Vágd apróra a megtisztított megmosott vöröshagymát, zöldpaprikát, csípős paprikát, paradicsomot, fokhagymát. Forró zsiradékba dobd a köménymagot míg pattogni nem kezd, ez után rakd be az összevágott hagyma és paprika keveréket, majd ezt követően a zöldségeket és szép magyar szóval, dinszteld meg*. Ez alatt kockázd össze a burgonyát össze a burgonyát és a szárzellert. Amikor a zöldség félig megpuhult tedd hozzá a krumplit. És főzd készre! A legvégén a tészta mellett döntöttél ezt is öntsd hozzá. Már csak az összevágott petrezselyem és zeller zöld következik, de ezzel már nem kell főzni!