GÖRÖG BABLEVES
FASSOULADHA
Archimedes barátom Budapesten élt, sokáig szomszédom volt. Előszeretettel tanítgatott görög étel specialitásokra és próbálta megszerettetni velem az Ouzo-t. A görög bablevest is tőle tanultam, bár egy kicsit átalakítottam, hogy beférjen a mai rohanó főzési ritmusba. Így ezt a levest akár negyed óra alatt is el lehet készíteni, és diétázóknak, vér- cukorszintre ügyelőknek, lisztérzékenyeknek is ajánlom.
HOZZÁVALÓK NÉGY SZEMÉLYRE:
A legfinomabb a nagy szemű futóbabból, de ha nagyon gyorsan akarjuk elkészíteni akkor, 1 doboz előfőzött nagy szemű
konzerv bab
20 dkg füstölt pulykacomb
2 nagy fej vöröshagyma, finomra vágva
2 közepes sárgarépa
1/4 friss zeller
2 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
fél csésze olívaolaj
1 teáskanál friss oregano
1 csomó petrezselyem
bors
só ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS:
Az olaj egyik felében megdinszteljük a vékony csíkokra vágott sárgarépát, a zellert, majd
rádobjuk a csíkokra vágott pulykacombot, a zúzott fokhagymát, az apró kockára vágott
paradicsomot. Borsozzuk, majd felengedjük vízzel, hozzáadjuk a konzerv
babot. Amíg fő, ezzel párhuzamosan az olaj másik felében ledinszteljük a finomra vágott
vöröshagymát, és a legvégén hozzáadjuk levesünkhöz. Amikor kész, a vágott friss
oregánot és petrezselyemzöldet tetejére szórjuk, így tálaljuk. Ne ijedjünk meg, ez a sok
vöröshagyma a sűrítő anyag, de a hagyma erős ízét a frissen vágott petrezselyemzöld
és oregano selymesíti.