Mitől szerethető ez a leves? Első sorban, mert hagyományos alapokon, de reformgondolkodás szerint lett összeállítva. A Tönköly liszt nem új keletű nyersanyag. Már a római korban is ismert volt, a légiók meghatározó alapélelmiszereként. Az általam ismert reform lisztek közül nekem, Dr. Kalmár® féle Őstönköly LISZT, más néven Tenkél a kedvencem. Rendkívül magas az értékes fehérjetartalma, előnyös a keményítő összetétele, valamint én tudom megkeverni a lisztet és a korpát. Akinek már főtt szét galuskája a túlzott korpa arány miatt az tudja, hogy miről beszélek. Sajnos a kereskedelemben gyakori hiba, hogy a lényegesen olcsóbb korpát a kívánatosnál nagyobb arányba keverik (gondolom üzleti érdekből) a liszthez, ezáltal elérik, hogy galuska, vagy tésztakészítéshez nem lesz alkalmas. Pedig egy tartalmas zöldséges levesben ezzel a galuskával kitűnő egytálételt készíthetünk.
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg Zöldbab, ceruza bab
1-2 fej vöröshagyma apróra vágva
2-3 gerezd fokhagyma zúzva
1 db zöldpaprika apróra vágva
1-2 db paradicsom
10-15 dkg Tenkél liszt
1-2 tojás
1-2 TK Só
1-2 TK fűszerpaprika
1 liter zöldség alaplé
1 kis csokor petrezselyem zöld
Néhány levél zeller zöld
1 csipet kakukkfű, rozmaring, Lestyán
1-2 EK zsiradék, ki mit szeret étolaj, zsír, vaj
Elkészítés:
A zsiradékon pirítsuk meg a hagymáinkat a zöldpaprikával együtt, majd szórjuk rá a fűszerpaprikát. Keverjük meg és öntsük fel a zöldség alaplével sózzuk, fűszerezzük és adjuk hozzá a megtisztított zöldbabot. Természetesen ez lehet fagyasztott is. Én azért ajánlom nektek a zöld színű fajtákat, mert ezek kevésbé hajlamosak a szálkásódásra. Főzzük lassú fokozaton puhára és a legvégén tegyük bele az összeaprított paradicsomot, majd szaggassuk bele a galuskánkat. Ezt úgy készítheted, hogy a felvert megsózott tojásba hintsük bele lisztet és rövid miután egyneművé kevertük, vagy szaggatóval, vagy, ahogy nagymamáink kisebb bevizezett vágódeszkáról forró lébe mártogatott tompa késsel egyenesen a levesbe szaggathatjuk. Elsőként elkülönítünk egy vékonyabb csíkot, majd ezt szépen kis darabkákba húzzuk a levesbe. Az utolsó darabok után, néhány percig forraljuk. Most már csak már csak a friss levélzöldek következnek, és kiforraljuk.