Levesbáró

Tönkölygaluskás zöldbableves

Tönkölygaluskás zöldbableves

Green beans soup with spelled noodles

tonkolygaluskas_zoldbableves.jpg

Mitől szerethető ez a leves? Első sorban, mert hagyományos alapokon, de reformgondolkodás szerint lett összeállítva. A Tönköly liszt nem új keletű nyersanyag. Már a római korban is ismert volt, a légiók meghatározó alapélelmiszereként. Az általam ismert reform lisztek közül nekem, Dr. Kalmár® féle Őstönköly LISZT, más néven Tenkél a kedvencem. Rendkívül magas az értékes fehérjetartalma, előnyös a keményítő összetétele, valamint én tudom megkeverni a lisztet és a korpát. Akinek már főtt szét galuskája a túlzott korpa arány miatt az tudja, hogy miről beszélek. Sajnos a kereskedelemben gyakori hiba, hogy a lényegesen olcsóbb korpát a kívánatosnál nagyobb arányba keverik (gondolom üzleti érdekből) a liszthez, ezáltal elérik, hogy galuska, vagy tésztakészítéshez nem lesz alkalmas. Pedig egy tartalmas zöldséges levesben ezzel a galuskával kitűnő egytálételt készíthetünk.

Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg Zöldbab, ceruza bab

1-2 fej vöröshagyma apróra vágva

2-3 gerezd fokhagyma zúzva

1 db zöldpaprika apróra vágva

1-2 db paradicsom

10-15 dkg Tenkél liszt

1-2 tojás

1-2 TK Só

1-2 TK fűszerpaprika

1 liter zöldség alaplé

1 kis csokor petrezselyem zöld

Néhány levél zeller zöld

1 csipet kakukkfű, rozmaring, Lestyán

1-2 EK zsiradék, ki mit szeret étolaj, zsír, vaj

Elkészítés:

A zsiradékon pirítsuk meg a hagymáinkat a zöldpaprikával együtt, majd szórjuk rá a fűszerpaprikát. Keverjük meg és öntsük fel a zöldség alaplével sózzuk, fűszerezzük és adjuk hozzá a megtisztított zöldbabot. Természetesen ez lehet fagyasztott is. Én azért ajánlom nektek a zöld színű fajtákat, mert ezek kevésbé hajlamosak a szálkásódásra. Főzzük lassú fokozaton puhára és a legvégén tegyük bele az összeaprított paradicsomot, majd  szaggassuk bele a galuskánkat. Ezt úgy készítheted, hogy a felvert megsózott tojásba hintsük bele lisztet és rövid miután egyneművé kevertük, vagy szaggatóval, vagy, ahogy nagymamáink kisebb bevizezett vágódeszkáról forró lébe mártogatott tompa késsel egyenesen a levesbe szaggathatjuk. Elsőként elkülönítünk egy vékonyabb csíkot, majd ezt szépen kis darabkákba húzzuk a levesbe. Az utolsó darabok után, néhány percig forraljuk.  Most már csak már csak  a friss levélzöldek következnek, és kiforraljuk.

2 komment fogyókúrás Különleges leves hús nélküli levesek Tovább
Tönkölygaluskás zöldbableves Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
2 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Bakonyi Pandúrleves Bakonyi Pandúrleves
  • Ünnepi alkalmakra halászlé Ünnepi alkalmakra halászlé
  • Babgulyás, kihal mint az ősállatok? Babgulyás, kihal mint az ősállatok?
  • Gyöngytyúk leves, Guinea fowl soup Gyöngytyúk leves, Guinea fowl soup
  • A krumplileves legyen krumplileves A krumplileves legyen krumplileves

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr2311737899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2016.09.26. 18:54:54

Mikor ránéztem a képre, azt hittem, hogy szép, kövér kukacokból főztél levest. Én teljesen normálisnak tartom, ha a zöldbab is kanálra vehető darabokban van. A másik, hogy normális ember nem tart tompa kést a galuska szaggatáshoz, hanem a kés fokát használja az éle helyett. De nem baj, fő a lelkesedés.
Válasz erre 

Levesbáró 2016.09.27. 10:24:51

@élhetetlen: Igazad van! Az én késeim mindig borotva élesek, és belevágnak a deszkába!
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

Well done rozé kacsamell Hát mit csináljak ... ilyenre kéri a feleségem. Talán az egyik legegyszerűbb hússütés, seperc megvan, csak könnyű elrontani, ha túlsütjük (szerintem). Akciósan pedig elég gazdaságos fehérje :) Feleségem hozott két dupla melles csomagot 50%-os kedvezménnyel. blogkocsma.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard