Levesbáró

A nagy klasszikus: Paradicsomleves újrahangolva

A nagy klasszikus: Paradicsomleves újrahangolva

The great classic: Tomato soup Rebalanced

wp_20160918_11_44_12_pro_li_2.jpg

A nagy klasszikus: Paradicsomleves újkori története.

Gyerekkoromban szeptember végén szinte minden héten Anyukám paradicsomlevest főzött. Ennek fő oka, hogy rendkívül hamar elkészül, nem igényel különösebb rákészülést. Csak be kellett menni a kamrába és polcon az ott sorakozó házi paradicsomitalok közül kiválasztani a legmegfelelőbb méretet, és rövid időn belül ott gőzölgött az az asztalon a nagy kedvenc.  Édesanyám tudta, hogy kitűnő természetes vízhajtó, tele van vitaminnal, mi gyerekek talán megédesítve gyerekkori cukorvágyunk pótlására ettük. Abban az időszakban még egyszerű volt a képlet, ha az ételt a gyerkőc nem eszi meg tégy rá még egy kanál cukrot és máris vonzó lett. Sajnos az élelmiszeripar is eltanulta ezt a trükköt. Persze az 50-60-as években még nem kellett annyira vigyázni az elhízásra akkor ez még nem volt jellemző!

Ez után következett a modern lakások kamraszekrényes időszaka, amikor már a házi befőttek már nem fértek a kicsiny konyhákba, ráadásul az az ipar is azt sugallta, hogy a konzervgyárak, és fagyasztóüzemek a modern, elfoglalt, dolgozó nőknek tartósít termékeket. Megjelentek a nagyipari éretlen vacak paradicsomból készülő sűrített konzervek. A színűk persze nagyon piros volt, hiszen festék volt bőven. A menzákon is gyakori vendég lett, természetesen Ők is ismerték a receptet, ha nagyon savanyú, ott van a modern csodaszer a kristálycukor. Savtartalmára jellemző volt, hogy a vízköves edényeink megtisztultak, ha ez került étlapra.

Ez a mítosz bennünk akkor omlott össze, amikor egyre többen kijutottunk Nyugat Európába, különösen Olaszországba. Megkóstolhattuk az húsos paradicsomból készülő csodálatos cukor nélküli ételeket.

Ma már több alternatívánk van arra, hogyan térjünk vissza a kiváló alapokhoz. Vannak vidéki keresztmamák, nagymamák akik még mindig befőznek! (a mi esetünkben, most is ez történt!). Az üzletek pultjain nagy választékban találunk kitűnő konzerveket, ivóleveket. Ja meg persze nagy választékban kaphatók mesterséges, és természetes édesítők.  

Hozzávalók 4 személyre:

1 liter házi paradicsomlé, vagy olasz natúr paradicsomkonzerv.

1-2 EK zsiradék

1-2 evőkanál liszt, rizsliszt, tápióka liszt, stb.

1 –2 EK Cukor, Eritrit, nyírfacukor szükség szerint ki-kiízlése szerint

2 EK rizs a legjobb a barnarizs, ez nem ázik el. Bár én nagyon szerettem a X kromoszómára hasonlító elázott közönséges rizst. Persze van, aki tésztával szereti akkor,

8 dkg finommetélt, reszeltke, csiga

1 fej vöröshagyma

1 kisebb gumó zeller

1-2 db friss kockára vágott paradicsom

1-2  TK só

Elkészítés:

Egy edényben a zsiradékon pirítsuk meg a lisztet, öntsük fel a paradicsomlével, és ha szükséges vízzel. Adjuk hozzá a hagymát és a zellert, a sót és az édesítőt. Ha felforrt, akkor a rizst, néha kevergessük meg, mert hajlamos leragadni, míg nem fő meg! A legvégén az összevágott friss paradicsomot.

 

 

Szólj hozzá! Időutazás Magyaros leves hús nélküli levesek Nagyi-Napi recept Tovább
A nagy klasszikus: Paradicsomleves újrahangolva Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Falusi Mariann és Horgas Eszter Falusi Mariann és Horgas Eszter
  • Bográcsgulyás a Gulyáskantinban Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves
  • Főzzünk a szabadban! Főzzünk a szabadban!
  • Brüsszeli leves kvartett Brüsszeli leves kvartett

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr5511730133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

Utazómalac Belgrádban – Hol eszik a helyi? Ha Belgrádra gondolsz, elsőre talán nem a gasztronómiai kalandok jutnak eszedbe, hanem a rakija és a balkáni hangulat. Pedig ez a város egy igazi aranybánya annak, aki nem Michelin-csillagos, hanem szívből főzött kajára vágyik. Én, az Utazómalac és hű társam Maci, természetesen ott ettünk, ahol a… vilagjarocucu.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard