
Vaduljunk egy kicsit!
Miért is érdemes vaddisznóból levest készíteni? A vadakra jellemző, hogy húsuk kevésbé zsíros, viszont ízekben, ásványi anyagokban gazdagabbak, és karakteresebb ízűek, mint tenyésztet állatoké. Sokak, mint én is inkább megvásárolom ezeket, mint puskát, esetleg nyilat ragadva folytatnám-e ezt ősi beszerzési mesterséget. Így nem kell lemondanunk azokról a kulináris élményekről, amit ezek a különleges ételek biztosítanak.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg színhús (vásárlásnál vagy lapockát, vagy a szárazabb combot válasszuk, bevállalósak dönthettek a már kockázott, és olcsóbb vegyes hús mellett is, ezt azoknak ajánlom, akik szeretik az esetleges cupákokat is. A gazdagabb ízek kárpótolnak titeket.
2 szál sárgarépa karikázva
2 szál petrezselyem gyökér zölddel együtt karikázva
1 fej vöröshagyma apróra vágva
1-2 gerezd fokhagyma zúzva
30 dkg. Burgonya kockára vágva
20 dkg gomba
2 dl tejföl
1 Ek liszt. vagy étkezési keményítő esetleg más sűrítő
1-2 Tk só
1-2 Ek zsiradék
1 Tk fűszerpaprika
Néhány szem egész bors, borókabogyó, csipet kakukkfű, tárkony, zsálya, levendula, babérlevél.
Elkészítés:
A zsiradékon megpirítjuk a megsózott húskockákat, majd hozzátesszük hagymákat és a zöldségeket és a gombát, valamint a fűszereket és tovább dinszteljük. Többször kavargatva, lefedve, ha szükséges kevés csont alap lével felöntve pároljuk, mikor majdnem megpuhult felengedjük kb. 1liter folyadékkal, hozzáadjuk a burgonyát és puhára főzzük, és a tejfölt a liszttel simára keverve hozzáöntjük, és kiforraljuk.
Régi szabály, hogy a vadakat enyhébben, és inkább zöld fűszerekkel ízesítsük.
Ha tejfölösen habarunk egy ételt célszerű kevés liszttel simára keverni, majd néhány kanál forró levest hozzákanalazol, és így öntsd hozzá a levesedhez. Ezzel elérheted, hogy nagyon szép sima lesz, nem látni benne apró fehér szemcséket! (amit a képen látsz)