Gyöngytyúk leves
Egyik kedvenc levesem a gyöngytyúkból készülő húsleves. Sajnos egyre ritkábban találkozunk vele. Egy régi parasztház udvarán a legjobb házőrzők közé tartozott. Ha túl sokat rikácsolt, fazékban végezte, a család örömére. Mivel tovább fő mint a tápos csirke, hagyjunk időt az elkészítéséhez. Ha viszont felraktuk főni nem sok gond van vele, csak néha rá kell pillantani, hogy szép lassan gyöngyözve forrjon. Elkészítése nagyon hasonlít a többi húsleveséhez. Itt egy kicsit nehezebb ügy a nulladik lépés a beszerzés. A többi már egyszerű: Tisztítás, darabolás, mosás, hideg vízben való főzés elkezdése, sózás, lehabozás, leves zöldségek hozzáadása, fűszerezés, főzés, leszűrés, zöldségek összevágása, leves betét külön kifőzése, tálalás, evés, öröm.
Hozzávalók:
Gyöngytyúk 1 db
Sárgarépa 1-2 db egészben főzzük, mert nem édesíti meg a levesünket.
Gyökér 1-2 db
Zeller 1/2
Vöröshagyma 1 fej
Fokhagyma 2-3 gerezd
Kelkáposzta 1/4 csak félidőben hozzátéve
Zöldpaprika 1 db
Paradicsom 1 db
Só ízlés szerint.
Bors egész 1 kk.
Kömény 1 csipet
Szerecsendió 1 csipet
Gyömbér egész kk darab.
Pirospaprika 1 csipet ( a színe miatt)
(Guinea fowl 1)
Hozzávalók:
Gyöngytyúk 1 db
Sárgarépa 1-2 db egészben főzzük, mert nem édesíti meg a levesünket.
Gyökér 1-2 db
Zeller 1/2
Vöröshagyma 1 fej
Fokhagyma 2-3 gerezd
Kelkáposzta 1/4 csak félidőben hozzátéve
Zöldpaprika 1 db
Paradicsom 1 db
Só ízlés szerint.
Bors egész 1 kk.
Kömény 1 csipet
Szerecsendió 1 csipet
Gyömbér egész kk darab.
Pirospaprika 1 csipet ( a színe miatt)
(Guinea fowl 1)