Tudom a kép nem fog indulni a Gasztró fotó kiállításon, de telefonnal készült.
Hétvégén barátainkkal bográcsfőzést szerveztünk. Rövid tanakodás után eldőlt, hogy én főzök. Persze ennél nagyobb kérdés volt, hogy mi legyen a menü? A lányaik fitnesz bajnokok nagyon vigyáznak az alakjukra. Biztos ismeritek a konditermi menüt, csirkemell kevés só a szálkásítás végén az sem. Rizs és főtt brokkoli, vagy öntet nélküli saláta. Ezért gondoltam arra mivel mi és hasukat szeretető népek is ezt esszük, készítek, illetve készítünk, (mert a fiam Barna végig segített) valami finomat. Eszembe jutott egy Pécsi forgatáson ahol bográcsban főztünk cigány lecsót, hogy ez éppen megfelel. Kedvenc hentesünknél vettük csirkét nem a felpumpált fajtát, hanem a C korsaras mellű, nem a festéktől sárgabőrű fajtát. Mellette van a Lipóti pékség ahol a hagyományos kenyerekre legjobban hasonlítót lehet kapni. Azért szántuk a kenyeret köretnek, mert ehhez az ételhez eredetileg a lapos cigány kenyeret a bodagot sütnek. Ezzel nem akartunk foglalkozni, meg különben sem tartozik kedvenceim közé. A lányok persze rizst is ettek hozzá. Italnak a sportolók cukor nélküli limonádét, mi pedig a Nagypapa házi borát ittuk.
Hozzávaló 4 személyre:
1 egész csirke, persze ha különböző alkatrészeket el tudjuk osztani. Ha nem érdemes kipótolni szeretett részekkel, mell vagy comb. Bőrős csontos húsokra mindenképpen szükség van az íz adó anyagok miatt.
1 kg. lecsó paprika a zsengébb húsos fajta, ha csípősen szeretitek, akkor azokat a paprika fajtákat válasszátok.
½ Kg. paradicsom
½ Kg vöröshagyma
1-2 EK fűszerpaprika
2-3 gerezd fokhagyma
1-2 EK Magi Ízvarázs Tudom! Nem kell felhördülni! Nem kapok tőlük jutalékot, egyszerűen jó! Ha nem szereted, kihagyhatod. Minden esetre, ha ezzel vagy más ízesítővel készíted, a sót kihagyhatod
2 EK zsiradék mi most kókuszzsírt használtunk.
Annyi víz, hogy éppen ellepje.
Elkészítés:
A csirkét, ha pihés a tűz fölött kicsit megperzseljük, folyó vízben megmossuk, majd feldaraboljuk. Majd sózzuk. A bográcsba vagy a főzőedényben felhevítjük a zsiradékot, és csirkedarabokat bőrével lefele elősütjük. Az azért tanácsolom nektek, mert különlegesen jó ízt kapunk. Ez után érdemes kiszedni őket, hogy legyen helye a szeletelt hagymának, és a zöldpaprikának. Miután ezek megpirultak hintsd meg a paprikával a zúzott fokhagymával. Ez után már visszaöntheted az elősütött csirkéket. Annyi vízzel, vagy még jobb csirke csontlével enged fel, hogy éppen ellepje, a paprikák még úgy is eresztenek levet. Lassan forrald, amíg majdnem elkészül. A végső összetevő a paradicsom most kerüljön bele, rövid forralás és elkészültél. Ha bográcsban készíted vagy vedd le a tűzről, vagy ha ott szaladgálnak a gyerekek, akkor a lánccal a tűztől a legtávolabb helyezd el. Mindig akad egy láb, aki beleakad!