Az olasz konyha sok ezer minestrone leveséből, most egy őszi liszt érzékenyeknek, cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak, tejre érzékenyeknek is ehető változatát mutatom meg nektek! Most éppen egy ilyen receptúra rendszert dolgozok ki, és ezt természetesen magamon is tesztelem! Ezért nincs benne tészta, sem sajt. Sajnos a telefonommal csak ekkora képet készítettem, és amikor megnéztem már felfaltuk. A zöldségek felhasználása régiónként, sőt településeken, de még konyhánként is nagyon eltérőek. Minden séfnek, és Nonna-nak megvan a maga saját receptje. Legyen neked is egy saját mediterrán zöldséglevesed!
Hozzávalók 4 személyre
2-3 db. Sárgarépa összevágva
1 db. Zeller szár szeletelve
¼ Kelkáposzta kockára vágva
10 dkg. Spenót lehetőleg zsenge bébi
1 szál Póréhagyma szeletelve
2-3 gerezd Fokhagyma zúzva
¼ Karfiol rózsáira szétszedve
1 doboz fehérbab nagy szemű konzerv is megfelel
1 liter zöldség alapleves
1-2 EK. Olívaolaj
1-2 db paradicsom
1 kisebb ág rozmaring, ha szárított 1 csipet vigyázz nagyon markáns
1 kis csokor bazsalikom
1 csipet oregánó ha túl sokat raksz hozzá gépolajhoz hasonló ízű lesz!
1-2 TK. Só
Főzőedénybe öntsük, bele a zöldség alaplevünket kapcsoljuk magas fokozatra és tegyük hozzá a gondosan a megtisztított megmosott aprított zöldségeinket és a hagymákat, sózzuk, fűszerezzük, mikor felforrt vegyük alacsonyra a fokozatott, hogy lassan gyöngyözve forrjon! Így jobban megőrzik értékes összetevőiket. Mikor már majdnem megpuhult következzenek a könnyen megfőzhető paradicsom, spenót, illetve a konzerv bab. Rövid forrás után, már csak a friss bazsalikom következik! Igyekezzünk arra, hogy a hozzávalók enyhén roppanósak legyenek, mert a forró lében még tovább puhulnak. Ezen a módon elérjük, hogy nem csak szebb, kívánatosabb, hanem összetevőiben is értékesebbek maradnak.