Nagyszüleink ezt a receptet úgy kezdték, hogy eső után menj ki az erdőbe és szedjél gombát, majd a konyhakert következett és húzogasd ki a földből a hozzávalókat. Ma már egy kicsit másképp van. De jobb is, mert hozzáértés nélkül nagyon veszélyes volna saját magunk által összegyűjtött gombákból ételt készíteni. Manapság vagy a termesztett, vagy a hivatásos gyűjtők által összeszedet alapanyagokból készíthetjük kedvenceinket. Sajnos ezért nagyon beszűkült a választék döntően csiperkét, laskát, ünnepi alkalmakkor vargányát, vagy erdei keveréket vásárolhatunk. A legnemesebb szarvasgomba pedig ritka csemegének számít.Pedig a természetben rendkívül sok fajta terem.
Hozzávalók 4 személyre:
1/2 kg gomba
1-2 sárgarépa
1-2 szál petrezselyem zöldjével együtt
1 gumó zeller
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 Ek zsiradék, vaj, zsír, olaj
1 Tk só
1 csipet fűszerpaprika
2 Ek hajdina
zöld fűszerek: kakukkfű, bazsalikom, zeller zöld, fekete bors.
Levesbetétnek kitűnően illik hozzá a belefőzött hajdina.
Elkészítés: A zöldségeket hagymákat tisztítsuk meg, megmossuk, és gombák esetleges földes tönkjét vagdossuk le, majd folyó vízben gondosan mossuk meg. Ne áztassuk, mert mint a szivacs magába szívja a vizet és ne hámozzuk meg, mert teljesen felesleges! A nagyobb darabokat kockázzuk össze. A zsiradékon dinszteljük meg a hozzávalókat, sózzuk fűszerezzük engedjük fel kb 1 liter vízzel és az előzetesen megmosott beáztatott hajdinával főzzük készre. A zöld fűszerekkel a hintsük meg.