Hajdúsági gazdagleves:
Miért hívjuk gazdaglevesnek, mert gyakorlatilag ez egy egytálétel. Tartalmazza a komplett étkezéshez szükséges összes hozzávalót. A húsokon kívül a többfajta zöldséget, gombát, galuskát. A tálunkban „megáll a kanál benne”. Ha ebből tányérral megeszel, nem hiszem, hogy kérsz még másodikat. Ha még esetleg egy szelet házikenyér is becsúszik mellé, akkor végképp. Apám gyermekoromban mindig azt mondta, ettől kettéáll a füled!
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg Sertés színhús ez lapockából főtt, ha a szaftosabb húst kedveled, lehet dagadó, lábszár. Megtisztítva kockára vágva
10-15 dkg Házi füstölt kolbász egészben belefőzve és tálaláskor karikára vágva
2 -3 szál sárgarépa megtisztítva kockára vágva
1-2 szál gyökér megtisztítva kockára vágva
12 -15 dkg gomba csiperke, laska megmosva, összedarabolva.
10 dkg zeller gumó megtisztítva kockára vágva
15 dkg zöldborsó
1-2 db zöldpaprika, esetleg csípős is, ha szereted kicsumázva nagyobb kockákra vágva
1-2 fej vöröshagyma megtisztítva apróra vágva
3-4 gerezd fokhagyma megtisztítva apróra vágva
1 liter csontleves, vagy leveskocka
2-3 EK liszt
1 tojás
1-2 EK zsír
½ Citrom leve
Fűszerek: köménymag, egész feketebors, fűszerpaprika, friss petrezselyem.
Elkészítés:
A zsiradékon megpirítjuk a hagymákat és rátesszük a húst, sózzuk és meghintjük a fűszerekkel. Fedő alatt gyakran kevergetve pirítjuk, a mikor zsírjára lepirult következnek a zöldségek. Továbbra is fedő alatt dinszteljük. Ha szükséges kevés csontlevessel, vagy vízzel felengedhetjük. Amikor már majdnem megpuhult következik a zsenge zöldborsó, gomba és a zöldpaprika kockák. Felengedjük a maradék csontlevessel és lassan készre főzzük. Kivesszük a kolbászt kis hűlés után felkarikázzuk, és tálalásnál szétosztjuk a tányérokba. A lisztből a tojással, csipet sóval, kevés vízzel galuskatésztát keverünk, beleszaggatjuk a levesbe, és néhány percig forraljuk. Az apróra vágott friss petrezselyem zölddel meghintjük, majd tálaljuk. Nálunk, ha ez van ebédre, az asztalra citromot teszünk, mert van, aki savanykásan pikánsan szereti, van aki pedig e nélkül szereti. Nálatok ez, hogy van?