Ezt a levest vagy akkor szoktuk csinálni, amikor összegyűltek a zöldségek a kamrában, vagy a hűtőben és szükség van egy „mindent bele ételre”. Az ebben szereplő zöldségek szezon és lehetőség szerint változnak, persze igyekezzünk, hogy minél több fajta, földalatti és feletti kerti finomság kerüljön bele. Másik apropó pedig az lehet, ha tavaszt akarunk varázsolni a zord napokba. Most éppen ilyen alkalom van! Akár a Nagypénteki böjti húshagyó levesünk is ez lehet. Persze ez esetben a sajt a hűtőben marad.
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg cukkini darabolva
30 dkg sütőtök, tisztítva, darabolva
1 póréhagyma tisztítva, darabolva
2 db sárgarépa tisztítva, darabolva
4 gerezd zúzott fokhagyma tisztítva, darabolva
2-3 db krumpli tisztítva, darabolva
1/2 dl olívaolaj
Só és frissen őrölt bors
8-10 ág levélke friss kakukkfű, bazsalikom
20 dkg fejtett bab, friss vagy mélyhűtött esetleg konzerv előfőzött bab
20 dkg ceruzabab, mélyhűtött
Kitűnő kiegészítő a tetejére a pistou! Ez pesztó francia változata. Eredetileg mozsárban tőrjük össze, de ha számodra egyszerűbb turmix géppel is összeapríthatjuk.
1 csokor bazsalikom
3-4 gerezd fokhagyma
15 cl extra szűz olíva olaj,
Ínyencek az 5-10 dkg frissen reszelt parmezán sajtot se hagyják ki!
Ha netán egy kevés főtt tészta is akad kezünk ügyébe, akkor tálalásnál ez is kerüljön megfőzve az asztalra. !
Elkészítés:
A felhevített olajra rátesszük az összes zöldséget, és a hagymákat, gyakran kevergetve pároljuk. Ez után felengedjük, és ez után tegyük hozzá a babot, a burgonyát. Fűszerezzük, sózzuk, és lassan puhára főzzük. A zöld fűszerleveleket a legvégén adjuk hozzá. Most vár csak a turmix géppel való pürésítésre van szükség. Ha nagyon selymesen szeretjük, akkor teljesen simára zúzzuk.