Talán a mi gasztronómiánk még a többi nemzetekhez képest is jobban vonzódott a tartalmas levesekhez. Sok évszázados történelme van a savanykás tejszínes, vagy tejfölös zöld fűszerekkel ízesített recepteknek. A sertésből készülő ételek éppen a török hódoltság idején terjedtek el, hiszen a muzulmán hitűek nem fogyaszthatták, éppen ezért el sem hurcolták ezeket a háziállatokat. A leves készítése mind a három részre szakadt területen éppen ebben a korban terjedt el igazán. S vált alapvető táplálékunkká.
Hozzávalók 4 személyre:
50-60 dkg Sertés lapocka persze ez ma már lehet akár csirke, pulyka, borjú stb.
1 liter csontleves
15 dkg vegyes zöldség
1-2 EK dkg vaj
Fél fej vöröshagyma
5 dkg gomba
5 dkg zöldbab
1 cs. friss petrezselyemzöld, zeller zöld
1 kk. tárkony, bazsalikom, kakukkfű, lestyán, igény szerint
Fél dl tejszín
Fél citrom leve
1-2 EK liszt, esetleg zab, vagy rizsliszt
1 db babérlevél
1-2 TK só,
Frissen őrölt bors
ELKÉSZÍTÉS:
A kockára vágott húst vajon a finomra vágott hagymával lepirítjuk, hozzáadjuk
A kockára vágott vegyes zöldségeket és a babérlevelet. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük
Petrezselyem és zeller zölddel, vágott tárkonnyal. Amikor a hús majdnem puha, hozzáadjuk a cikkekre
Vágott gombát és a zöldbabot. Visszapirítjuk zsírjára, lisztszórással sűrítjük, majd vízzel vagy
Csontleves felengedjük, hozzáadjuk a tejszínt és a citromlevet.