A párom tegnap, erre a levesre vágyott, és azt kérte, hogy főzzem meg. A fő indítatása, az volt, hogy vidéken élő keresztanyja igazi házi termesztésű céklával lepte meg! Nosztalgiáztunk, mert ezt a receptet a Dnyeperen ismertük meg, egy ottani rangos étterem hajón. Persze azért egy kis csavart ebbe is beleraktam úgy Levesbáró-san!
Hozzávalók 4 személyre:
70-80 dkg csontos, hús pl. oldalas, én egy kis porcos dagadó végből készítettem.
2-3 sárgarépa
2-3 petrezselyem gyökér
1 db zeller gumó
1 db karalábé
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 db nagyobb fej cékla
3-4 savanyú uborka
10 dkg füstölt húsos szalonna
2 dl tejföl
1 Ek. Liszt
4 db babérlevél, 1 Kk. egész feketebors, 3-4 szem borókabogyó.
1-2 Tk. Só
Elkészítés:
A csontos, porcogós sertéshúst kb. 1 liter megsózott hidegvízbe feltettem főni a tűzhelyre, mikor felforrt a szürke habját feladta, és ezt egy teaszűrővel leszedtem. Ez után adtam hozzá egészben a leveszöldségeket. Lassan forraltam, míg meg nem főtt. Ha olyan valaki van a családban, aki nem szereti a szláv konyha-e kedvencét azoknak most kiszedhetünk, a húslevesből, nálunk pl. a fiamnak így tálaltuk. (ráadásul éppen egy Tisza menti falusi táborozásból hazajőve, hozott magával az általa készített házi csigatésztát) Ő ezt ette! A vége felé a megtisztított céklát, a savanyú uborkát csíkokra vágtam, és az összekockázott szalonnára miután ropogósra kisütöttem, ráöntöttem. Ez után roppanós puhára pároltam. Összeöntöttem a két összetevőt és liszttel elkevert tejföllel behabartam, és felforraltam.
Ukrajnában tálalásnál adták hozzá a tejfölt, és fokhagymás Pampuskával tálalták.
Azért kell a céklát külön párolni, mert ha a levesbe főznénk meg éppen a gyönyörű piros színét vesztené el. Apropó színezék: a napokban tanultam Andreától ki táplálkozási és dietétikai tanácsadó, hogy a cékla színét egy fehérje adja. Milyen különleges gyors tesztet tudunk ezzel elvégezni? Gyakran egészségtelen táplálkozásunk során az emésztésért felelős vékonybelünk fala elvékonyodik, ami ez után átengedhet különböző fehérjéket. Ezek a véráramba kerülve egy sor kellemetlen, súlyos betegséget idéznek elő. Ezt az állapotot tudjuk gyorsan otthon is tesztelni, az elfogyasztott céklával. Mert ha a vizeletünk rózsaszínűre változik, akkor ez jelzés arra, hogy ez a kórós folyamat elkezdődött nálunk is.