A régi vidéki porták elmaradhatatlan háziállata a gyöngytyúk volt. Mivel éjszaka is nagyon éber állatok voltak a legkisebb neszre is hatalmas ribilliót csaptak. Természetesen nem csak ezért tartották őket, hanem ünnepi eseményekkor sültek és levesek alapanyaga is volt. Alig várom, hogy valaki ismét elérhető mennyiségben tenyéssze őket. Na nézzük hogyan is lesz belőlük ínycsiklandozó leves.
Hozzávalók
Gyöngytyúk 1 kg
Sárgarépa 0,40
Gyökér 0,40
Zeller gumó 0,15
Kelkáposzta 0,10
Vöröshagyma 0,10
Fokhagyma,05
Egész bors 0,002
Gyömbér egész 0,002
Só 0,02
Szegfűszeg 1 db
Fűszerpaprika 0,001
Egész kömény 0,001
A megtisztított, megmosott, gyöngytyúkot fazékba annyi vízben, hogy ellepje feltesszük főni. Megsózzuk. és mikor felforrt teaszűrővel eltávolítjuk a habját( ettől lenne szürkés pelyhes a levesünk) nagyon lassan gyöngyözve főzzük(ha gyorsan forraljuk zavaros lesz). Hozzáadjuk a megmosott megtisztított zöldségeket. Lehetőleg egészben, mert így nem lesz édeskés a levünk. Hozzáadjuk a fűszereket és félig megfőzzük. Csak ekkor érdemes a kelkáposztát hozzátenni, mert ellenkező esetben szétfőhet. A paprikával legyünk óvatosak, csak egy csipetnyit szórjunk a tetejére feljött zsiradékra ettől gyönyörű aranysárga lesz. Levesbetétnek sok család finommetéltet lúdgége tésztát főz ki bő sós vízben hozzá.
Ezen a módon sokféle más húslevest is főzhetünk. Pulyka, kacsa liba, tyúk stb.
Közben találtam hirdetést is! Hátha foglalkozik még vele!