Levesbáró

Jókai bableves

Jókai bableves

a 10 legjobb magyar leves egyike!

jokai_bableves.jpg

A Jókai bableves kiváló regényírónk nevét őrzi. Egyes források szerint sertés körömmel főtt, mások szerint viszont füstölt csülökkel vegyes zöldségekkel, csipetkével és tejföllel az igazi. Olyan feljegyzések is fennmaradtak, hogy az író híres színésznő létére kitűnően főző felesége Laborfalvi Róza receptje szerint készítjük, de más források viszont arra hivatkoznak, hogy az igazi kedvencét édesanyja készítette. A mai napig is legnépszerűbb romantikus regényírónk még a Kőszívű ember fiai művében is megemlíti. Mivel igazságot tenni úgy sem tudnék, a mintegy fél évszázados csiszolgatás során kialakult elkészítési módozatot osztom meg veletek. Amúgy Levesbárósan.

Hozzávalók 4 személyre:

30-40 dkg tarkabab megmosva 1 éjszakára bő vízben beáztatva

25 dkg hagyományosan elkészített nyers füstölt tarja, vagy 35-40 dkg füstölt csülök. Attól függően, hogy mit szeret a család, ezek is az áztató lébe kerüljenek. Célszerű éjszakára a hűtőbe berakni.

1 szál puhább házi, vagy lángolt kolbász

2-3 szál sárgarépa

1-2 szál petrezselyem gyökér

1 kisebb zeller

1 közepes vöröshagyma

3-4 gerezd fokhagyma

1 nagyobb zöldpaprika

1-2 EK zsír, esetleg, olaj

1-2 EK finomliszt

2 TK fűszerpaprika

2-3 babérlevél

1-2 TK olaszrizling fűszerkeverékem

1 kis csokor petrezselyem zöld

2 dl legalább 20% tejföl

Egyes elvetemültek, mint én, egy kis levesport, vagy granulátumot adhatunk hozzá, egy EK Maggi Ízvarázs tettem bele.

Elkészítés:

A beáztatott babot a füstölt hússal együtt tegyük fel főni. Fűszerezzük. Ha felforrt lassan gyöngyöződjön. Ez után következhetnek a zöldségfélék, hogy ne főjenek szét nem szoktam összevágni. Körülbelül félidőben tegyük egészbe bele a kolbászt. Sokan ezt felkarikázva teszik, csak akkor kifő belőle íze, lelke. Amikor viszont tálalás előtt tesszük, ezt akkor is ugyan úgy belekerül az íze. Ha gondolod próbáld ki! Ha egyszer megkóstolod, többet nem kell magyarázni. Ne sózzuk, mert a hagyományos füstölt húsok nagyon sósak lehetnek. Csak a legvégén kóstolás után tedd ezt, ha szükséges. A befejező szakaszba szórjuk bele a csipetkét, vagy házi kézi tarhonyát. Amikor meg minden belevaló megpuhult, vegyük ki a húsokat és a kolbászt. Ez után következhet a sűrítés, ez pedig a fűszeres rántás. Na, ezt, ha megspórolhatod, de ígérem más lesz a végeredmény. Sokan lesajnálják, egészségtelenek tartják, szerintem az a fél kanál liszt nem borítja fel találkozási egyensúlyunkat. Persze más a helyzet, ha lisztérzékeny vagy, de neked akkor ott van a rizs, köles, zabliszt. Hogy is készül? Mindent készítsünk előre oda, hogy kezünk ügyébe essenek a hozzávalók.  Egy kisebb edényben felhevítjük a zsiradékot, adjuk hozzá a lisztet, és kevergetés közben világos barnára (zsemlyeszínűre) pirítsuk. Ekkor következhet a zúzott fokhagyma, az összeaprózott petrezselyem zöld, és a fűszerpaprika, miután elkevertük azonnal engedjük fel hideg vízzel elkeverés után következhet a tejföl. Ezzel a keverékkel rántsuk be a levest. Forraljuk ki és miután mindent összeaprítottunk tálaljuk.

Jókai bableves Tovább
Tárkonyos csirkeraguleves

Tárkonyos csirkeraguleves

tarkonyos_csirkeraguleves.jpg

Ez talán az egyik legősibb leves receptünk. A magyarság már a honfoglalás idején is főzött különleges üstökben hasonló ételt. A történelmi gulyásunk akár így is kinézhetett. Hiszen a hús a vándorlás során, saját lábán követte őket, a zöldségeket, fűszereket a környezetükből begyűjthették. A savanyított tejtermékeket már akkoriban ismertük. Persze a nemzetinek számító meghatározó alapanyagra, a paprikára, paradicsomra, krumplira még Amerika felfedezéséig még több évszázadot várnunk kellett. Na meg persze a sárgarépa sem volt még sárga, ennek kinemesítésére is néhány buzgó Holland növénynemesítőre is szükség volt. Hála nekik, mert színadó karotin fontos elővitamin forrás.

Hozzávalók 4 személyre:

4 db csirke felsőcomb, ha kicsontozzuk, akkor a bőrből és a csontokból főzzünk csontlevet.

2-3 szál sárgarépa megtisztítva kockára vágva

1-2 szál gyökér megtisztítva kockára vágva

1 kisebb zellergumó megtisztítva kockára vágva

1 karalábé megtisztítva kockára vágva

15 dkg zöldborsó

3- 4 közepes gomba megtisztítva kockára vágva

1 közepes vöröshagyma megtisztítva kockára vágva

1-2 gerezd fokhagyma összezúzva

2 dl tejföl, vagy főző tejszín

1 EK liba vagy kacsazsír, vagy növényi főzőolaj

1 kis csokor petrezselyem apróra vágva

1 kis csokor tárkony apróra vágva

1 EK liszt.

5-6 dkg csigatészta, esetleg 1 tojásból házi galuska.

Én raktam bele 2 TK Rizling fűszerkeverékemből, ez már kapható jobb fűszerkereskedőknél. Ez jelzi, hogy milyen bort ajánlanék hozzá!

Ha nincs otthon, akkor egy csipet feketebors, kömény, kakukkfű, rozmaring, stb.(nem sorolom fel a 15 féle összetevőt)

Ízlés szerint 1 citrom leve.

Elkészítés:

A zsiradékon megpirítottjuk az összeaprított húst, ez által elkerüljük, hogy a kifolyó vízben oldódó fehérjék szürkés pihéket alkossanak. A beltartalom ettől nem változik, de a levesünk szebb lesz a húsunk finomabb. Sózzuk. Ha lassabban fővő húst választunk, pl. tyúk, kakas, sertéshús, akkor ezt ilyenkor félig megpároljuk. Amikor már pörzsanyag keletkezik, hozzáadjuk az összeaprított hagymákat, és zöldségeket. Hozzáadjuk a fűszerek egyik felét. Majd fedő alatt a pároljuk, ha levét lefőtte a csontlevessel felöntögetjük. A legvégén hozzáadjuk a maradék levet és forraljuk keverés mellett belerakjuk a csigatésztát. A tejfölből, tejszínből a liszttel simára kevert habarást készítjük, ezt is hozzáöntjük. A kiforralás után a zöldfűszerek következnek, amit még a forró levesre hintünk.

Tárkonyos csirkeraguleves Tovább
Pincehelyi disznótorosleves

Pincehelyi disznótorosleves

Ilyet még bizonyára nem ettél?

disznotoros_leves.jpg

Tolna megyében született kedves olvasóm küldte el ezt a receptet, hogy ne vesszen el a modern konyha útvesztőjében. Nagyon örültem neki, mert még ilyen levessel még nem találkoztam! 

"Disznótoros leves volt anno nálunk, (most főzöm, amikor eszembe jut, mert a hentes az működik). 15 dkg hús, 20-25 dkg máj, három-négy centi hosszú, vékony csíkokra vágva. (Eredetileg tüdő is volt benne, csak ahhoz nem szeretek hozzányúlni, mikor nyers, így nálam kimarad). Feltesszük főni, megsózzuk. Fő egy órát, közben időnként lehabozzuk, (vagy kifut, és lehabozza magát), majd hozzáadunk két fehér, és két sárgarépát, 4 cm hosszú, fél cm átmérőjű oszlopokra vágva, és úgy tíz szem egész borsot. (karikára vágott zöldséggel nem jó!) További 3/4 óra után pár szem krumpli, ugyanúgy oszlopokra vágva, ha a krumpli is puha, egy világos, vékony rántás pirospaprikával, kifőzzük a rántást és kész. Nincs HAGYMA, FOKHAGYMA. Próbálja ki egyszer. Kell a két óra főzés, ugyanis a máj öt perc alatt megsül, de főve, hogy pici golyókká essen szét a szájban, kell ennyi idő."

Annyira megtetszett a leves, hogy arra gondoltam, ma megfőzöm. Volt a mélyhűtőmben egy kis darab csontozott csülök, leveszöldség, egy két szárzeller, meg egy kis darab kínai kel. Csak egy kis sertésmájat kellett vennem. Azért a recepten egy kicsit magunk számára módosítottam. A hús főzésénél egy egész hagyma, meg 4 kisebb gerezd fokhagyma is került a levesbe.

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg csontozott csülök, esetleg dagadó, lapocka vékony csíkokra vágva

30 dkg sertésmáj vékony csíkokra vágva

2 szál sárgarépa megtisztítva vékony csíkokra vágva

2 szál petrezselyemgyökér megtisztítva vékony csíkokra vágva

¼ Zellergumó megtisztítva vékony csíkokra vágva

3-4 közepes burgonya megtisztítva vékony csíkokra vágva

2 szárzeller szeletelve Levesbáró tuning

10-15 dkg kelkáposzta, vagy kínai kel szeletelve Levesbáró tuning

1 fej vöröshagyma megtisztítva Levesbáró tuning

2-3 gerezd fokhagyma megtisztítva Levesbáró tuning

2-3 babérlevél, 1 csipet köménymag, Levesbáró tuning

1-2 TK fűszerpaprika

1 EK sertészsír

1 EK liszt

1-2 TK só

2 leveskocka

Elkészítés:

Kb. 1 liter sózott vízbe raktam a felcsíkozott húst és májat. Miután felforrt szürke habját amennyire tudtam leszedtem. Hozzáraktam a leveskockát, a fűszereket, a vöröshagymát, és a fokhagymát.  Lassú fokozaton főztem kb. 1 óra 45 percet, Ez idő alatt tisztítottam és aprítottam össze a zöldségeket, a káposztát, burgonyát. Mivel vékony csíkokra vágtam az utolsó 15 percben raktam bele zöldségeket, és az utolsó 5 percben pedig a burgonyát. nem szükséges tovább főzni a forró levesben még puhul. Ekkor elkészítettem a zsiradékban a lisztet zsemlyeszínűre pirítva a rántástkészítettem, meghintettem pirospaprikával és elkeverve azonnal felengedtem kevés hideg vízzel, hogy ne égjen meg. Simára kevertem, és beleöntöttem a levesbe. Miután ismét felforrt elkészült. Tálalásnál adhatunk hozzá tejfölt, és aki savanykásan szereti citromlevet.

 

 

 

Pincehelyi disznótorosleves Tovább
Hajdúsági gazdagleves

Hajdúsági gazdagleves

Gazdag akarsz lenni?

hajdusagi_gazdagleves_1.jpg

Hajdúsági gazdagleves:

Miért hívjuk gazdaglevesnek, mert gyakorlatilag ez egy egytálétel. Tartalmazza a komplett étkezéshez szükséges összes hozzávalót. A húsokon kívül a többfajta zöldséget, gombát, galuskát. A tálunkban „megáll a kanál benne”. Ha ebből tányérral megeszel, nem hiszem, hogy kérsz még másodikat. Ha még esetleg egy szelet házikenyér is becsúszik mellé, akkor végképp. Apám gyermekoromban mindig azt mondta, ettől kettéáll a füled!

 

Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg Sertés színhús ez lapockából főtt, ha a szaftosabb húst kedveled, lehet dagadó, lábszár. Megtisztítva kockára vágva

10-15 dkg Házi füstölt kolbász egészben belefőzve és tálaláskor karikára vágva

2 -3 szál sárgarépa megtisztítva kockára vágva

1-2 szál gyökér megtisztítva kockára vágva

12 -15 dkg gomba csiperke, laska megmosva, összedarabolva.

10 dkg zeller gumó megtisztítva kockára vágva

15 dkg zöldborsó

1-2 db zöldpaprika, esetleg csípős is, ha szereted kicsumázva nagyobb kockákra vágva

1-2 fej vöröshagyma megtisztítva apróra vágva

3-4 gerezd fokhagyma megtisztítva apróra vágva

1 liter csontleves, vagy leveskocka

2-3 EK liszt

1 tojás

1-2 EK zsír

½ Citrom leve

Fűszerek: köménymag, egész feketebors, fűszerpaprika, friss petrezselyem.

Elkészítés:

A zsiradékon megpirítjuk a hagymákat és rátesszük a húst, sózzuk és meghintjük a fűszerekkel. Fedő alatt gyakran kevergetve pirítjuk, a mikor zsírjára lepirult következnek a zöldségek. Továbbra is fedő alatt dinszteljük. Ha szükséges kevés csontlevessel, vagy vízzel felengedhetjük. Amikor már majdnem megpuhult következik a zsenge zöldborsó, gomba és a zöldpaprika kockák. Felengedjük a maradék csontlevessel és lassan készre főzzük. Kivesszük a kolbászt kis hűlés után felkarikázzuk, és tálalásnál szétosztjuk a tányérokba.  A lisztből a tojással, csipet sóval, kevés vízzel galuskatésztát keverünk, beleszaggatjuk a levesbe, és néhány percig forraljuk. Az apróra vágott friss petrezselyem zölddel meghintjük, majd tálaljuk. Nálunk, ha ez van ebédre, az asztalra citromot teszünk, mert van, aki savanykásan pikánsan szereti, van aki pedig e nélkül szereti. Nálatok ez, hogy van?

 

Hajdúsági gazdagleves Tovább
Csókakői kobászleves

Csókakői kobászleves

A legfinomabb korhelyleves

csokakoi_kolbaszleves.jpg

A korhelylevesünk, ha felveszi ünnepi ruháját. Akkor méltán hívatjuk Csókakői kolbászlevesnek. Őszintén bevallom, nem tudom, mi köze van a településhez, tartok tőle, hogy annak idején névadó szakácsunk ott készítette elsőként, vagy oda származott, mindenesetre legalább 30 éve már a Fortuna étteremben és Disco-ban az egyik top levesünk volt. Persze azért ez nem egy alapleves, titkos fűszerezése és a bevert tojás betétje (buggyantott tojás, savanyú tojás szegénynek egyik magyar elnevezése rosszabb, mint a másik) pedig az Angolszász kultúrában nagyon ismert, és kedvelt héj nélkül főzött lágy tojásféle. Másrészt az ízesítője a jó minőségű házi füstölt kolbász. A képen láthatót a Sparban csípős Bogdáni néven árusítják. Persze ez sem hibátlan, mert nem olyan, mint Békéscsabán élő titkos kolbászgyártóm remekművei, de lassan már kifogyok belőle és legközelebb csak a következő szezonban jutok hozzá. De térjünk vissza erre veretes ételhez.

Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg Hagyományos savanyú káposzta vegyél egy kilót, mert főzésig úgy is csipegetni fogod.

25 dkg puha füstölt kolbász lehetőleg ne legyen megvágva, mert főzés közben kifolyik a leve, zsiradéka és ízetlen száraz lesz.

1-2 fej vöröshagyma megtisztítva apróra vágva, vagy szeletelve

2-3 gerezd fokhagyma megtisztítva apróra vágva

1 EK Zsír hagyományos kisütött

10 dkg füstölt szalonna apró kockára vágva

10 dkg baconszalonna

1-2 TK fűszerpaprika

1-2 babérlevél

1 csipet frissen őrölt feketebors

1 EK curry fűszerkeverék, és most Bombay keveréket raktam bele, ez csípősé teszi, de ezt most így akartam.

1-2 TK só vigyázat a káposzta és a kolbász jelentősen besózhatja az ételünket

1EK Ételízesítő ebben most a Maggi Íz varázs keverék van. Ez is nagyon sós ezért csak a végén már nem is sóztam

1 EK liszt érzékenyek kihagyhatják

2 dl tejföl, esetleg növényi tejföl.          

A 4 tojáshoz 1-2 TK só és 2 EK ecet, a főzővízbe.

Elkészítés:

A szalonnát, és a bacont a zsiradékban kisütjük, amikor pirul, hozzárakjuk a hagymákat és gyakori kevergetés mellett üvegesre sütjük. Meghintjük a fűszerekkel, és felengedjük csontlevessel, vagy vízzel és leves porral, most én a granulátummal. Hozzárakjuk a káposztát és lassan főzve félig megpuhítjuk. Most tegyük bele a kolbászt egészben. Nagyon sok helyen azt olvasom, hogy karikára vágják, és úgy használják. Nekem az a tapasztalatom, hogy sokkal finomabb és szaftosan marad, ha egészben főzzük bele. Majd tálalásnál kicsit kihűlve vágjuk fel és így tegyük a levesbe. Ezáltal amikor esszük, különlegesen finom élmény okoz. Amikor elkészült szedjük ki a kolbászt kicsit hűlni. A lisztet a tejföllel és vízzel elkeverve készítsünk egy habarást, és állandó keverés mellett öntsük a levesünkhöz és forraljuk ki.

A tojásokat az alábbi módon készítettem.  A vizet én egy magasabb falú serpenyőben felforraltam, majd sós karakteresen ecetes vízben óvatosan beleengedte egyenként egymás mellé a tojásokat. Ha esetleg szét akartak főni, akkor egy nagyobb kanállal vissza lehet finoman igazítani. Attól függően, milyen lágyan szeretjük, 3-5 percig lassan forraljuk, majd tálaljuk. Ezen a módon egyébként akár reggelire, vacsorára, egyéb alkalomra is készíthetjük. Sokkal könnyebb fogyaszthatjuk, mint ha héjában készítenénk. A tányérokba osszuk szét a tojásokat, és a kolbászokat és merjük rá a levest. 

 

Csókakői kobászleves Tovább
A kihagyhatatlan pikáns vaddisznó raguleves

A kihagyhatatlan pikáns vaddisznó raguleves

Avagy a kevés vadételeink klasszikusa


vaddiszno_raguleves.jpg

Nagyon finom vaddisznó levest ettem Duna Residence Dunaszentmiklós hotelben a hétvégén,http://dunaresidence.hu/ gondoltam megosztom veletek. Egy kicsit hosszabb lesz a bevezető, de hátha sikerül nektek is kedvet csinálni egy látogatásra ebbe a nagyon szép apartman hotelbe a Gerecse egyik nagyon szép helyére. Ami nem mellékesen természetvédelmi terület. Nagyon közel a Neszmélyhez a Hilltop borászathoz, ami már önmagában is program lehet. (persze vigyázat a helyi rendőr is vadul szondáztat az átvezető úton!) Tatához, és természetesen Tatabányához ahol két érdekes strand illetve élményfürdő is van,  Vértesszőlőshöz az ősleletek meglátogatásához. Na meg persze Komáromba az erődhöz való kirándulás is kitűnő program.  Mi most egy hosszú 4 napos hétvégét töltöttünk itt egy 90 m2- es házban, de van 6 személyes is az nagyobb, mint 110 m2-es. Mit mondjak hárman elfértünk. Ráadásul árában nem több mint egy átlagos szállodai szoba. Persze van a házban illetve a „faluban” lakáshoz kell egy kis kompromisszum, hiszen a fürdéshez, a sportpályákhoz, eljutáshoz különösen télen át kell öltözni. Mert a központi épületben illetve a dombtetőn találhatók. A helyiek Holland falunak hívják, mert a házak tulajdonosai zömében onnan származnak. Az ízlés világ is az ő gondolkodásukat tükrözi. Puritán, de ízlésesés, átgondolt,praktikus. Na de térjünk az étteremre. Sokak nem tudják, hogy egy szállodai éttermi séfnek milyen sok mindenre kell odafigyelnie. Nem elegendő az egyszeri ételek elkészítése, hanem napi többszöri étkezést kell megszerveznie, a reggelitől vacsoráig. Nagyon meg kell válogatnia a beszállítókat, hogy állandóan friss változatos választékot tudjon biztosítani. Csendes hétköznapokon, és rendezvényes hétvégén is. Az ételekkel, italokkal nagyon elégedettek voltunk, és a kiszolgálás is gyors kellőképpen kedves, de nem tolakodó volt.

Szeretem a sűrű tartalmas leveseket. Ezért örültem, hogy az egyik választék ez volt a gyöngytyúkból készült húsleves mellett.  De mivel a séfnek más elfoglaltsága miatt nem tudta leírni az összetevőket megírom nektek a saját receptemet. Remélem, olvassa majd, és ha másképp gondolja, kiegészíti. Úgy sem hiszem, hogy egy ételt csak egyféle képen lehet elkészíteni. Soha nem értem azokat, akik kijelentik, hogy csak az ő receptjük az egyedüli elfogadható.

Hozzávalók 4 személyre:

KB 60 dkg vaddisznó színhús megtisztítva, összekockázva

1 fej vöröshagyma megtisztítva apróra vágva

1-2 gerezd fokhagyma megtisztítva apróra vágva

2-3 db sárgarépa megtisztítva, összekockázva

1-2 db gyökér megtisztítva, összekockázva

1 kisebb zellergumó megtisztítva, összekockázva

1-2 db burgonya megtisztítva, összekockázva

1-2 EK, ha lehetséges mangalica zsír

1 liter csontleves, vagy leveskocka

1-2Tk só

1 dl vörösbor

1-2 dl tejföl

1-2 EK mustár

1 EK liszt, vagy egyéb sűrítő

Fűszerek: 1-2 babérlevél, néhány szem borókabogyó, egész feketebors, csipet fűszerpaprika kakukkfű, rozmaring, zsálya.

½ Citrom leve esetleg rövid ideig a gondosan megmosott héja is főhet benne, de ez után el kell távolítani, mert keserű lesz az ételünk a fehér héjtól.

Elkészítés:

A zsiradékon megpirítjuk, a hagymákat sózzuk, majd a húst rátesszük és zsírjára pirítjuk. Ez után következnek a zöldségek, és a fűszerek. Fedő alatt gyakran kevergetve pároljuk. Amikor félig megpuhult a csontlevessel felengedjük, hozzáadjuk a burgonyát, és a bort majd készre főzzük. A legvégén a lisztel mustárral elkevert tejföllel behabarjuk.

 

 

 

A kihagyhatatlan pikáns vaddisznó raguleves Tovább
Palócleves

Palócleves

Mikszáth Kálmán tiszteletére

palocleves.jpg

Egy igazi klasszikus levest főztem a hétvégén. Ezt az ételt a történetírás Gundel Jánosnak tulajdonítja, aki Mikszáth Kálmán tiszteletére István Főherceg Szállóban  létrehozott emlékszoba megnyitójára főzte elsőként. A hagyomány szerint a díszvendég „ Jó Palócunk” kétszer is szedett belőle, annyira ízlett neki. Bár nálunk a családban párom nem szereti az ürühúst, meg amúgy is nagyon nehéz a férfiasságától megfosztott hím birka húsához manapság hozzájutni, ezért sertéslapockából készítettem. De ha te az eredeti recepthez ragaszkodsz, akkor akár Írországban, vagy Ausztráliában könnyebben hozzájutsz. Ha nincs, kedved megfőzni hamarosan közeledik a nagy Húsvéti Hollókői „autós zarándoklat”, egyszer sikeresen több mint egy órát várakoztam az úton, hogy a településre bejussunk azért, hogy megtudjam, hogy minden hely megtelt. Ezt megelőzve, ha kisüt, végre a tavaszi nap ne mulaszd el, hogy ellátogatsz és megkóstolod ott az egyik helyi étteremben. Mi nagyon szeretjük családi programnak, ez a varázslatos település meglátogatását.

Hozzávalók 4 személyre (persze ahogy én főzöm)

70 dkg Sertéslapocka összekockázva
30-40 dkg krumpli megtisztítva kockára vágva
30-40 dkg zöldbab, én a zöld színű ceruzababot vettem, persze ilyenkor fagyasztott.
1-2 nagyobb fej vöröshagyma megtisztítva apróra vágva
1-2 EK zsír
1-2 TK pirospaprika
2 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál köménymag
1 csokor kapor
1-2 TK só
1 liter csontleves megfőzve, esetleg leves kocka.

1 csipet tárkony

2 dl 20% tejföl, esetleg növényi tejszín.

1 EK liszt, persze ha glutén érzékeny vagy ezt elhagyhatod

1-2 TK Rajnai Rizling fűszer keverékem hamarosan még több helyen kapható lesz.

Elkészítés:

A zsíron megpirítom a hagymákat, majd ráteszem a húst, fűszerezem, sózom majd gyakori kevergetés mellett pirítom. Ezt azért érdemes megtenni, mert nagyon finom ízek keletkeznek a pirulás miatt, ráadásul a hús felületén a fehérjék megalvadnak és megakadályozzák, hogy a húsnedvek kifolynak. Ez által levünk nem lesz olyan pelyhes a fehérjék miatt. Ez után lefedem, és lassú fokozaton párolom, míg félig meg nem puhul. Ez után rakom hozzá a zöldbabot és a burgonyát, és felöntöm a csontlevessel. Mikor megfőtt a lisztet kevés vízzel kikeverem, hozzáadom a tejfölt és behabarom a levest. A legvégén megintem frissen vágott kaporral, és tálalom

Palócleves Tovább
Currys spenótos rizses lencseleves

Currys spenótos rizses lencseleves

Tavasz a télben

curry-is_lencses_rizses_spenotleves.jpg

Ilyenkor kora tavasszal már nagyon vágyunk az üde friss zöld ételekre. Nem csoda, mert szervezetünk vitamintartalékai kezdenek kiürülni. Belsőnk kihegyezve jelzi, hogy mire van szükségünk. Valószínű, hogy ennek köszönhetően megláttam a Spar-ban a nagyon szép baby spenótot, azonnal megvettem, mondván milyen jó lesz majd a zöldsalátába. Miután rizses lencselevest főztem ebédre, egy hirtelen ötlettől vezérelve megmostam és a főzés vége felé beleraktam. Nagyon jó lett, gondolom, megosztom veletek.

Hozzávalók 4 személyre:

20- 25 dkg lencse néhány órával előbb megmossuk, és hideg vízben beáztatjuk.

10 dkg rizs, amit otthon a szekrényben találsz rizottó, jázmin, basmati. Csak a főzési időt vedd figyelembe, ha barnarizst adsz, hozzá azt már a lencsével egyszerre tedd bele. A hántoltakat elegendő csak a félidőben hozzáadni.

1 db vöröshagyma tisztítva apróra vágva

1 db szárzeller, esetleg ½ gumó

1-2 gerezd fokhagyma

10 dkg babyspenót többször váltott vízben gondosan megmosva. Vigyázz mindig a vízből szedd ki, hogy az alján esetleg ottmaradó homok ne kerüljön az ételbe.

1-2 TK curry por

1 TK só

1 l húsleves vagy zöldségleves esetleg kivonat, por

Fűszerek: 1-2 babérlevél, egy csipet zsálya, római kömény, ha szereted chili paprika

1 dl tejföl, vagy görög joghurt, vagy növényi tejszín díszítésre dúsításra.

1-2 EK zsiradék. Olíva olaj, kókuszzsír, libazsír. stb.

Elkészítés:

Rendkívül egyszerű, a zsiradékban a hagymákat a fűszerekkel üvegesre pirítjuk, felengedjük a levessel, vagy vízzel hozzárakjuk, a lencsét sózzuk, és félig megfőzzük. Ezután kerül bele a megmosott rizs és lassan gyakran megkeverve főzzük, a legvégén következik a spenót mi után ez is megfőtt tálaljuk.

Currys spenótos rizses lencseleves Tovább
Curry-s édesburgonyaleves

Curry-s édesburgonyaleves

currys_edesburgonya_leves.jpg

Ahogy a magyar termesztésű édesburgonya, vagy batáta kezd tért hódítani egyre jobb árakat látok az üzletekben. Bár a kutatók szerint a két burgonyafajtának összetevői nagyon hasonlatosak, a reformtáplálkozás hívei értékesebbnek tartják a nálunk már hagyományosnak tekinthető fajtáknál. Remélem a sok magas antioxidánst tartalmazó lila burgonya is hasonló karriert fog befutni nálunk. Mindenesetre én nagyon megszerettem, az Indiai ízesítés amúgy is közel áll a lelkemhez ezért is osztom meg veletek ezt a kitűnő receptet. Ráadásul nagyon hamar elkészül. Sokan krémlevesnek ismerik, de így hamisgulyásosnak szerintem jobban néz ki!

Hozzávalók 4 személynek:

1-3-5 db Kb. 1Kg. Édesburgonya (batáta) (néha gigantikus méretűekkel lehet találkozni) megtisztítva kockára vágva

1 db közepes vöröshagyma megtisztítva apróra vágva

2-3 gerezd fokhagyma megtisztítva apróra vágva

2-3 érett paradicsom, esetleg ennek megfelelő paradicsomkonzerv

1 TK étolaj, ghi, vaj

1 TK Garam masala

1 diónyi friss gyömbér megtisztítva, reszelve

1-2 TK só

1 TK Asafoetida

1-2 TK Curry fűszerkeverék

1 TK Római kömény

½ TK curry paprika

Díszítésnek Joghurt, tejföl, Kókusztejszín, friss koriander levél, vagy petrezselyem zöld

Elkészítés:

A zsiradékon megpirítjuk a hagymákat, majd rátesszük az összevágott burgonyákat. Kevergetés mellett pirítjuk, meghintjük a fűszerekkel, sózzuk. Felengedjük vízzel, de még jobb, ha zöldség alap lével. Rövid főzés után el is készül. Vigyázz nagyon hamar megfő, ráadásul a forró levesben is után puhul a burgonya!

Curry-s édesburgonyaleves Tovább
Töltött paprika leves

Töltött paprika leves

Töltöttpaprikakrémleves, hogy tovább fokozzam!

toltottpaprikaleves.jpg

Manapság egyre nagyobb divat, hogy átlépjük az ételek közötti kategóriákat. Ezt az alap ételünket újrahangoltam. Tudom, Erdélyben készítenek hasonló néven, de az nekem akkor is töltött paprika. Őszintén bevallom, nem volt időm túl sokat bajlódni vele, paprikám is nem volt éppen tölteni való, ezért gondoltam, hogy egytálételnek alakítom át. Nagyon finom lett ezért gondoltam arra, hogy megosztom veletek.

Hozzávalók 4 személyre

30 dkg Darált sertéshús

½ Liter házi paradicsomkonzerv (keresztmama ajándéka) de ha nincs otthon ilyen, akkor 1 doboz jó minőségű kedvencem: a San marzano paradicsom konzerv.

2 db zöldpaprika kicsumázva nagy kockákra vágva.

1 db fehér saláta hagyma tisztítva nagy kockákra vágva.

12 dkg Rizs milyet szeretsz most éppen jázminból készült, de lehet akár gömbölyű rizottó, vagy egyéb rizs is.

1 EK zsiradék én kacsazsírral készítettem, de lehet természetesen olívaolaj is.

1-2 gerezd fokhagyma a paradicsommártásba mindig teszek.

1 kis db zeller zöld, vagy kisebb gumó megtisztítva és összevágva.

1 TK só.

1 EK cukor, vagy édesítő eritrit, vagy xilit.

1 TK , fűszerpaprika.

1 kevés frissen őrölt fekete bors

Liszt nincs benne!

 

Elkészítés

A zsiradékot felmelegítem, majd hozzáteszem az összevágott hagymát, és a fokhagymát, zellert. Megpirítom, és ekkor következik a darát hús, a só és a fűszerek. Addig kevergetem, míg teljesen kifehéredik, sőt egyes helyeken egy kicsit meg is pirul. Most felengedem kb. ½ liter vízzel és a paradicsom lével. Amikor felforrt akkor kevergetés közben beleöntöm a rizst és gyakori kevergetés mellett kb. 20 percig főzöm. Ellenkező esetben leragadhat. Most már jöhet a zöldpaprika, a cukor vagy édesítő. És még KB 10 percig lassan forralom. Rövid pihentetés után tálalhatjuk. Nagyon egyszerű, de ízében nem marad el étel testvérétől. Mindenképpen ajánlom azoknak, akik nem állnak neki töltögetni a paprikákat, de ugyanakkor szeretik.

 

 

Töltött paprika leves Tovább